Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Barvy potravin dokáží ovlivnit náladu a zdraví - víte jak?
Sponzorované odkazy:
některé nemoci ovlivnit prakticky nelze, nicméně většinu z nich ano, a to vašim životním stylem. Pokud se o sebe nebudete starat, stravování bude probíhat výhradně nezdravě a za chůze, nebudete sportovat a k tomu všemu si dáte několik cigaret a skleniček alkoholu, nemůžete očekávat, že se dožijete příliš vysokého věku. Je velmi dobře známo, že správným životním stylem lze nespočet nemocí odvrátit, proto byste se měli mít na pozoru. Kromě tohoto faktu je zde ale ještě další faktor, a to je radost ze života a dobrá nálada. Věděli jste, že vám barvy potravin tyto stavy značně ovlivňují? My ano!
Červená barva by se měla minimálně vyskytovat v interiérech, neboť působí poměrně agresivním dojmem. To ovšem neplatí v případě potravin. Červeně zbarvená zelenina a ovoce vám dodá energii a vitalitu, díky které budete mít rázem chuť podnikat věci, kterých jste se předtím tolik báli. Rajčata, papriky, ale také maliny a třešně navíc obsahují vitamíny A a C, bez kterých se chod lidského organismu neobejde.
Oranžové potraviny mají blahodárný vliv na optimismus a dobrou náladu obecně. Není jich sice tolik, ale přesto byste se jimi měli obklopovat. Z medicinského hlediska je neuvěřitelným zázrakem mrkev, která opravdu pomáhá léčit zrak, pak jsou zde také dýně a meruňky jako dokonalý zdroj draslíku. Na podzim a v zimě také nesmíte zapomenout na pomeranče, mandarinky a grepy, které vás zásobí vitamínem C a dovedou vykouzlit úsměv na rtech.
Kdo by vůbec tušil, že se žlutá barva pojí s myšlením a pamětí jakožto takovou, ovšem je tomu opravdu tak. Žlutá barva má neuvěřitelně pozitivní vliv na lidskou paměť, dokáže ji skvěle rozvíjet a pomáhat tak nejenom při vybavování si nejrůznějších informací, ale také při učení. Nemá ovšem spojitost pouze s rozvíjením inteligence, ale rovněž dovede rozveselovat organismus a tišit bolest. Banány jsou napěchované vlákninou a draslíkem, proto se jimi dopujte po celý rok. Žluté cukety a papriky zase snižují hladinu cholesterolu a také skvěle bojují proto cukrovce, která je mezi populací čím dál rozšířenější.
Zelená je doslova barvou klidu a relaxace, proto by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Denně si dopřávejte listy jakéhokoliv salátu, rukolu, polníček, špenát, zelí, zelené papriky, okurky nebo také listy kapusty, které urychlují regenerace buněk.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.