3 zásady, jak si získat a udržet zdravý životní styl

Tagy:  strava, jídelníček, stravování, menu, potraviny, zdraví, pohyb

Sponzorované odkazy:

3 zásady, jak si získat a udržet zdravý životní styl

Zdraví je to nejcennější, co máme a velmi často platí, že si ho za peníze nekoupíme. Pravdou je, že dnes v mnoha případech lze, právě díky penězům, nejrůznější nemoci vyléčit nebo alespoň zmírnit jejich průběh, případně následky, nicméně chtěli byste se, kvůli svému nezdravému životnímu stylu, dopracovat až do nemocnic? Na polehávání ve specializovaných oddělení máte desítky let čas, teď si užívejte život, žijte jej na plno a především se řiďte heslem „ve zdravém těle, zdravý duch“.

Ohledně zdravého životního stylu se vede čím dál více diskuzí a nejenom lékaři, ale také fyzioterapeuti, výživový experti, fitness trenéři a další lidé po celém světě radí, že není dobré si zahrávat se stravováním a nic neděláním. Pokud jíte vyloženě nezdravě a máte nulovou pohybovou aktivitu, jste těmi nejlepšími adepty na civilizační chorobu. Přejít z ničeho nic na zdravý životní styl a následně si jej udržet může být velmi obtížné. Víte, jak na to?

Musíte o něm být přesvědčeni

Jakmile se začnete zdravě stravovat jenom proto, že jste to viděli v televizi, začal se tím řídit váš partner nebo kamarádka a vy přesto stále pošilháváte po řízcích a čokoládě, je jasně patrné, že o dietě nejste přesvědčeni. V takovém případě se budete velmi trápit, bude vám chybět motivace a mohou se dostavit i deprese. Pakliže o zdravém životním stylu nejste doposud přesvědčeni, jděte na odborný seminář, navštivte lékaře nebo studujte odborné články a knihy a se změnou ještě počkejte.

Autor: foodswingsAutor: foodswings

Nepleťte si pojmy s dojmy

Pakliže vás při spojení zdravý životní styl napadá nechutná strava a otravné dření v posilovně, pak je na čase vás vyvést z omylu. Zdravých potravin a receptů je takové množství, že se až budete divit, jak si můžete pochutnat a snadno uvařit. Ke zdravému životnímu stylu totiž nepatří pouze dušená zelenina, nesolená ryba a suchá rýže, ale také mléčné výrobky, sýry, libová šunka a maso, kvalitní hořká čokoláda, celozrnné pečivo, žitné sušenky, vejce a samozřejmě spousta ovoce. Naučte se poznávat i speciální potraviny jako quinoa, soya, kuskus a mnoho dalšího, co vás bude jistě velmi chutnat.

Co se cvičení týče, najděte si to, co vám bude nejvíce vyhovovat a při čem se budete cítit dobře. Pohybová aktivita vyplavuje entorfiny, čili byste se po každém cvičení měli cítit krásně. A je jedno, jestli budete navštěvovat hodiny jógy, tance, budete se věnovat cyklistice nebo plavání či procházkám se psem.

Hlavní je, se nezbláznit

Nezdravé potraviny a jídla lidem jednoduše chutnají a tělo je na ně od mala tolik navyknuté, že si o jejich přísun někdy jednoduše řekne. Než abyste si již nikdy v životě nedali oblíbený guláš, smažený sýr nebo tatranku, poslouchejte svoji intuici a čas od času si prostě dopřejte. Hlavní je, se nezbláznit z diet a tělo občasnou změnu uvítá.

Autor: Chloe LimAutor: Chloe Lim

Článek 3 zásady, jak si získat a udržet zdravý životní styl byl publikován 30. října 2015 v 17.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...