Jídla, která vám dodají energii - zařaďte je do jídelníčku

Tagy:  energie, potraviny, ovesná kaše, sacharidy, tuky, omega 3, ryby, moře, koření, chilli

Sponzorované odkazy:

Jídla, která vám dodají energii - zařaďte je do jídelníčku

Energie je nezbytná pro vaše každodenní fungování a každý člověk, který má náročnou práci a ještě se musí starat o domácnost velmi dobře ví, že se bez ni neobejde. Stejně tak musíte být plni sil, pokud k tomu všemu ještě sportujete nebo rádi ponocujete.Tak či onak, energie je základ, co vám dává chuť do života. Pokud žijete v domnění, že je největším zdrojem energie káva nebo dokonce energetické nápoje, pak jste na velikém omylu. Palivo vám dodá pořádná strava a některé pokrmy jsou přímo předurčeny k tomu, aby vás dobily na dlouhé hodiny.

Začněte už ráno

Vstávat do práce nebo do školy může být někdy velmi obtížné a obzvláště v zimních dnech, kdy máte pocit, že je neustále tma a chladné počasí tomu také nepřidává. Pokud vstanete a rovnou se vypravíte do víru každodenních povinností, nemůžete se divit, že jste zase brzy unaveni. Snídaně se základ dne a pakliže budete snídat správně, dokonale vás „nakopne“. Ideálním tipem jsou proto ovesné kaše. Ovesné vločky jsou zdrojem komplexních sacharidů, které tělo probudí a dodají mu potřebné živiny. Abyste však brzy neměli zase hlad, přidejte do kaší bílkovinu v podobě mléka, ořechů, sýrů a podobně. Pakliže nemáte na přípravu domácí ovesné kaše příliš času, kupte si kvalitní instantní variantu, kterou pouze zalijete horkou vodou a za pár minut ji lze konzumovat. Vybírejte si však takové produkty, které navíc neobsahují cukr nebo dokonce palmový olej.

Autor: Liliana FuchsAutor: Liliana Fuchs

Ryby jako zdroj omega 3 mastných kyselin

Kromě komplexních sacharidů vám spoustu energie dodají také mořské plody, ty jsou zpravidla zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou pro tělo neuvěřitelně prospěšné. Jednak na sebe vážou veškeré tuky a navíc vám probudí k činnosti. Pracovat vám pak bude o poznání více nejenom tělo, ale především mysl, což většina lidí náležitě ocení. Co si tedy dopřát k obědu? Zapomeňte na hamburger a hranolky z fast foodu či pizzu a raději si dopřejte steak z čerstvého lososa s risottem, tuňákový salát nebo krevety a kvalitní kousek pečiva.

Nevyhýbejte se pálivým pokrmům

Pálivé pokrmy rozhodně nejsou oblíbenou pochutinou českých liíd. Vzhledem k tomu, že jsme vyrostli na zcela odlišné stravě, může nám pálivé jídlo dělat značné problémy. Tělo si však s kvalitním kořením snadno poradí a dříve či později veškeré zažívací potíže zcela zmizí. Ba naopak byste pálivá jídla měli zařadit do svého jídelníčku, neboť takové chilli, pepř a zázvor skvěle nastartují organismus a také podporují činnost metabolismu. Ne nadarmo se říká, že štíhlí lidé milují kořeněnou stravu.

Autor: Shawn HarquailAutor: Shawn Harquail

Článek Jídla, která vám dodají energii - zařaďte je do jídelníčku byl publikován 27. listopadu 2015 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...