4 tipy jak přežít Vánoce bez kil navíc

Tagy:  strava, vánoce, svátky, nezdravé jídlo, hubnutí, kila

Sponzorované odkazy:

4 tipy jak přežít Vánoce bez kil navíc

Svátky Vánoční jsou prakticky za rohem a jistě i na vás už dopadl ten klasický stres a shon, točící se neustále okolo nakupování dárků, pečení cukroví, uklízení a zdobení domácnosti. V tomto spěchu se možná nestačíte věnovat tučným pokrmům, po kterých byste nevědomě přibírali, ba naopak možná hubnete. Přesný opak ale nastane na Vánoce, kdy si člověk konečně odpočine, lehne k televizi a notoricky známé pohádky začne sledovat v přítomnosti plného tácu cukroví. Následují kila bramborového salátu, řízky a spoustu dalších dobrot, které postavě příliš nepřejí. V lednu pak můžete snadno zjistit, že jste o 5 kilo těžší. Jak přes Vánoce zamezit přibírání, abyste si nemuseli odpírat typické Vánoční dobroty?

Dodržujte pravidelnost

Základem zdravého stravování je samozřejmě pravidelnost, která by měla být dodržována. Pokud se i během roku stravujete nepravidelně, vynecháváte svačiny, zásadně nesnídáte a vůbec nejvíc jíte večer, pak se nelze divit, že nemáte zrovna postavu snů. Metabolismus pracuje nejlépe s pravidelným přísunem potravin, který byste měli dodržovat i na svátky. Pokud budete klasicky snídat, svačit, obědvat a večeřet po 2 až 3 hodinách, tělo bude mít dostatek energie a především nebudete mít neustálou potřebu sahat po nezdravém cukroví nebo vánočce.

Vánoce = svátky obžerství?

Vánoce mnoho lidí pojalo jako svátky obžerství, kdy se v neřízeném množství může konzumovat kdykoliv cokoliv a čím více je to tučné a nezdravé, tím lépe. Pokud v tomto duchu svátky slavíte a od Štědrého dne do Nového roku jenom jíte, pak je přirozené, že ručička na váze nebude 2.1. ukazovat to, co 23.12. Svátky by ale neměly být pouze o jídle, proto si tuto nesmyslnou rovnici jednou pro vždy vymažte z hlavy a nezdravé sváteční jídlo pojměte jako odměnu a delikatesu.

Autor: Matthias RhombergAutor: Matthias Rhomberg

Štědrý den jako „cheat day“

Tento výraz je naprosto známí těm, kteří se věnují fitness a zdravému životnímu stylu. Jedná se o den, kdy můžete sníst prakticky cokoliv, na co máte chuť. Pokud se nezdravě stravujete po celý rok, pak máte cheat day možná každý den, což je samozřejmě špatně. Jakmile ale jíte zdravě, dodržujete životosprávu a cvičíte, můžete si čas od času, například jednou za 14 dní nebo jedno za týden, dobpřát nezdravé dobroty. Cheat day doporučují i odborníci, neboť tvrdí, že při zdravém stravování a cvičení v případě hřešících dnů dostane tělo metabolický šok a začne o to více pracovat. Cheat day má také skvělý dopad na psychiku jedince, neboť si sladkosti a nezdravá jídla nemusíte odpírat do nekonečna. Pokud se bojíte, že byste o svátcích přibrali, pak si naplánujte cheat day právě na Štědrý den. Vanilkové rohlíčky a linecká kolečka tak můžete nezřízeně pojídat celý den a užijete si patřičně i večeři.

Hýbejte se

Fakt, že jsou Vánoce, ještě neznamená, že se budete celou dobu povalovat na gauči a nedělat vůbec nic. Jedna věc je odpočinek a druhá lenost. Odpočívat navíc můžete i u sportu nebo pohybu obecně. Naordinujte si proto pravidelné procházky s rodinou, výlet do hor a jistě můžete navštívit i nějaké to fitness centrum, které bude již 27.12 jistě otevřené.

Článek 4 tipy jak přežít Vánoce bez kil navíc byl publikován 6. prosince 2015 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...