Víte, co jíst před a po cvičení?

Tagy:  strava, jídelníček, cvičení, trenink, fitness, sacharidy, bílkoviny, tuky

Sponzorované odkazy:

Víte, co jíst před a po cvičení?

Již se několik let zdálo, že Češi na sportovní aktivity zanevřeli a raději se budou věnovat gaučinku a nic nedělání spolu s pojídáním nezdravých pamlsků. Naštěstí se trendem zase stala zdravá a vyvážená strava a také sport, především běhání, jóga a fitness, což postihlo také naši republiku. Správná strava je tak trochu alchymií, kterou je třeba nastudovat a proniknout do jejich tajů a co se sportu týče, i zde jsou jistá pravidla. Pokud nebudete stravu a pohyb vhodně kombinovat, můžete se jednak setkat s trávicími obtížemi, ale především můžete tloustnout nebo naopak hubnout, aniž by to byl váš cíl. Strava před tréninkem a po něm je totiž zásadní, čehož si mnoho lidí není vědomo. Víte, co jíst před a po cvičení? Máme pro vás pár skvělých tipů, které vám usnadní rozmýšlení o svačině a navíc vám pomohou být efektivnější.

Kdy jíst?

V první řadě je třeba myslet na skutečnost, že byste měli jít cvičit s mírným pocitem hladu, rozhodně ne s plným břichem. Pokud se na trénink nebo v běžecké soupravě do lesa vydáte hned po obědě, pravděpodobně vám bude těžko a tento stav se vás může držet celý den. Vůbec nejhorší variantou je nadopovat se rychlými cukry v podobě tyčinek nebo sladkého ovoce. To vám sice dodá energii na cvičení, nicméně po něm vám glykémie rapidně klesne a vy se budete cítit unavení. A přesně takovému stavu byste se měli za každou cenu vyvarovat.

Autor: Denise KrebsAutor: Denise Krebs

Co sníst před tréninkem?

Před tréninkem byste se tedy měli zásobit kombinací bílkovin, sacharidů a tuků v poměrné části, která vám jednak dodá dostatek sil a navíc poputuje do svalů, nikoli do tukových zásob. Předtréninková svačina by rovněž měla být vydatná a pro tělu smysluplná. Pokud si dáte například jen rýžové chlebíky, kde chybí bílkoviny a naopak převažují sacharidy, opět se dostanete do situace, kdy vás přepadne náhlí záchvat únavy, neboť vyčerpáte potřebnou energii. Bílkoviny jsou jednoduše alfa a omega předtréninkového pohoštění. A co si tedy dopřát? Vyzkoušejte například plátek žitného pečiva s arašídovým máslem a kouskem banánu, řecký jogurt s borůvkami, vaječnou omeletu se zeleninou, syrovátkovou nebo proteinovou tyčinku s nízkým obsahem cukru a tuků, proteinový nápoj a podobně.

Co jíst po tréninku?

Po tréninku je dobré si svačinu trochu rozložit, neboť tělo potřebuje živiny zpracovávat postupně. Tělu byste měli opět dodat jak bílkoviny, tak sacharidy, ale ideálně v pořadí 30 minut po sobě. Sacharidy tělo spálí do půl hodiny, nicméně s bílkovinami si pohraje delší dobu, proto je vhodné živiny úměrně dávkovat. 30 minut po tréninku si proto připravte rýžový nápoj s ovocem, jablko s trochou medu, racio kukuřičné chleby s kvalitní hořkou čokoládou, müsli tyčinku s přírodními cukry, sušené ovoce.Po dalších 30 minutách, čili hodinu po tréninku snězte kvalitní bílkovinu v podobě **proteinové tyčinky nebo nápoje, přírodní krůtí prso, vaječný bílek či jinou formu bílkoviny.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Článek Víte, co jíst před a po cvičení? byl publikován 21. března 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...