Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa a Zdraví > 4 jarní chuťovky, které vám prospějí
Sponzorované odkazy:
Zima se již dala na ústup a spolu s ní by měly odeznít i staré zimní zvyklosti a typické zimní návyky. Stejně tak, jako přirozeně a automaticky ukládáte péřové bundy na dno šatníku a sněhule měníte za tenisky a pohodlné polobotky, měli byste se také zbavovat nadbytečných kilogramů, zimních tukových zásob a celkově odlehčit stravování, neboť koleno s chlebem či kachna s knedlíkem není pro jarní stravování zrovna to pravé ořechové. Chcete se cítit fit, lehce a také tak vypadat? Pak do svého jídelníčku přidejte těchto pár zdravých receptů, na kterých si pochutnáte a přitom prospějí vašemu organismu.
Špenát je jednou z nejzdravějších surovin, neboť je zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a především železa, které je pro správnou činnost organismu naprosto nezbytné. Většinou si však špenát dopřáváte v kombinaci s vepřovým masem, bůčkem a knedlíkem, což samo o sobě není příliš lehké a snadno stravitelné jídlo. Připravte si raději jemný špenátový krém s trochou smetany a s krutony z žitného chlebu.
V každém denním jídle by se měly nacházet bílkoviny, sacharidy i tuky. Sacharidy jsou obsaženy téměř ve všem, ale v bílkovinami můžete mít často problém, obzvláště proto, že nebývají tak snadno „po ruce“, jako právě sacharidy. Připravte si v pohodlí domova anebo s sebou do práce proteinovou omeletu pouze z bílků a zeleniny, která obsahuje spoustu bílkovin, čili vás zasytí a nebude vás nutit k mlsání nezdravých jídel.
Po ránu byste tělu měli dodat energii, ze které bude čerpat celé dopoledne a která vás „nakopne“ k dobrému startu dne. Pokud si k snídani dáte koblihu, sladkou bábovku nebo sušenku, sice vám vzroste energie, ale vlivem jednoduchých cukrů zase rychle spadne a vy brzy pocítíte hlad, chutě a nával únavy, který pro dopoledne není typický. Naučte se proto snídat výborné ovesné kaše, které si lze připravit snad na sto způsobů. Co říkáte například na ovesné vločky povařené v mléce s kousky hořké čokolády, oříšků a malin?
Mezi hlavními chody byste samozřejmě měli mít také svačiny, které oddálí hlad a díky kterým nebudete mít večer potřebu vyluxovat lednici od A do Z. Tvaroh je skvělým tipem na dopolední i odpolední svačinu, neboť obsahuje málo tuků i sacharidů a naopak dost bílkovin, které zasytí. Připravit si jej můžete na sladko, spolu s medem, oříšky, ovocem či džemem anebo jako pomazánku s pažitkou, česnekem či bylinkami.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.