Hubněte efektivně a nebojte se jídla

Tagy:  jídelníček, stravování, jaro, lehká strava, zdravá strava, pravidelnost, hubnutí

Sponzorované odkazy:

Hubněte efektivně a nebojte se jídla

Hubnutí je pro spoustu lidí aktuálním tématem, obzvláště proto, že se blíží léto, čili plavková sezóna. Zatímco v zimě se nějakého toho tuku navíc tolik nebojíte, v létě chcete vypadat co nejlépe a s tím jde ruku v ruce take odlehčená strava a často diety. Ovšem není dieta jako dieta a mnozí si pod pojmem dieta představí něco, co s hubnutím nemá příliš společného. Hubnutí totiž není o hladovění a nejedení, ale naopak o pravidelném režimu a dostatku surovin. Držíte neustále hladovky a presto nehubnete, ba naopak máte často pocit, že jste přibrali? Pak je na čase zvážit, zda neděláte někde chybu…

Autor: Herry LawfordAutor: Herry Lawford

Pravidelnost je základ

Základem zdravého životního stylu a také štíhlé linie je pravidelné stravování. Pokud budete tělu dodávat živiny co 2 až 3 hodiny, nebude mít potřeby dělat si zásoby takzvaně na horší časy. Zbavte se proto nesmyslného předsudku, že byste měli jíst pouze 3× denně a naučte se stravovat vice, po menších dávkách, které tělu dodají energii na další hodiny. Nejenom, že nastartujete svůj metabolismus a zhubnete, ale zároveň budete mít vice sil a lepší náladu. Hladina cukru vám nebude kolísat a vyhnete se tak nezřízenému pojídání čokolád a luxování lednice.

Zapomeňte na hlad

Ne nadarmo se říká, že je hlad tím nejlepším kuchařem. Pokud totiž máte hlad, ve snaze zasytit se sníte prakticky cokoliv, co vám přijde pod ruku. Ve výsledku je pak jedno, jestli je to smažený sýr, pizza nebo těstoviny. Každopádně málo kdy sáhnete po něčem zdravém. Výsledkem jsou pak zdravotní obtíže a samozřejmě také obezita. Tento koloběh je dobré zastavit nejenom pravidelným stravováním, ale také zahnáním hladu, kterého docílíte vyváženým množstvím porcí ve správném čase. Jíte hodně a přesto se vám zdá, že máte neustále hlad? Pak je problém ve skladbě jídelníčku jakožto takového. V každém pokrmu by měl být vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuku v poměrném množství odpovídajícímu vaší váze a také tomu, zda jste v redukčním jídelníčku či nikoliv. Pakliže jíte nezdravě, nejspíš přijímáte více sacharidů, jednoduchých cukrů a také tuků, po kterých vám velmi rychle vyhládne. Zařaďte do svého jídelníčku bílkoviny, které zasytí, dodají energii a svalovou hmotu. Zaměřte se také na dostatečné množství vlákniny, podporující trávení. Vlákninu najdete například v ovoci, zelenině a žitném pečivu.

Autor: Michael SternAutor: Michael Stern

Článek Hubněte efektivně a nebojte se jídla byl publikován 20. dubna 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...