Umíte hřešit a přitom nepřibírat na váze?

Tagy:  stravování, hubnutí, cheat day, přibírání, pohyb, strava, zdravá strava, cukry, tuky, bílkoviny

Sponzorované odkazy:

Umíte hřešit a přitom nepřibírat na váze?

Především v letních měsících je váha stále více diskutovaným tématem, neboť zatímco v zimě své větší nohy nebo zadeček schováte do kabátu a volnějších kalhot, v létě je zkrátka vidět každé to deko navíc a bohužel i v případě, kdy se vše snažíte maskovat. Abyste měli postavu snů a byli stále štíhlí, nemusíte držet striktní diety, postačí vám jen pravidelný pohyb a vyvážená strava, kde nějaké to škobrtnutí vedle rozhodně ničemu nevadí, ba naopak to vašemu organismu prospěje. Jak hřešit, abyste nepřibírali na váze?

Čas od času hřešit je zdravé

Nejenom fitness trenéři, výživový experti a jiní odborníci, i vědci se shodují na tom, že držet neustále přísný a extrémně zdravý režim není žádoucí. Pokud ze svého stravování na dobro vyřadíte cukry a nezdravé tuky, tělo si velmi rychle zvykne na zdravou stravu a přestane reagovat na její ozdravné účinky. To ovšem neznamená, že byste si měli denně dopřát tabulku čokolády nebo tučný hamburger. Vše je třeba řešit s mírou a ideálně tak aby byl jídelníček zdravý a sem tam se v jeho zdravých záhybech objevila pizza nebo oblíbená sladkost. Je totiž vědecky dokázané, že pokud si čas od času dopřejete, vaše tělo dostanete šok a impulz ke spalování nadměrného množství kalorií, na které jinak není zvyklé. Vlivem nezdravé stravy v přiměřené míře tak metabolismus bude rychleji pracovat a tělo bude o to efektivněji pálit přebytečné tuky.

Autor: Ted EareyAutor: Ted Earey

Ulevíte své mysli

Zdravá strava může být velmi chutná a pokud ji připravujete vhodně a zapojujete jak sacharidy, tak bílkoviny a zdravé tuky, neměli byste pociťovat hlad ani chutě na nezdravé jídlo. Ovšem jednou za čas prostě dostanete chuť na pořádný kus něčeho nezdravého a pokud to tělu budete dlouhodobě odpírat, vaše mysl bude chátrat a dostávat se až do depresivních stavů. Ať tak či onak, nebudete se cítit zrovna ve své kůži. Pozor však na časté volání vašeho těla po dávce cukru a tuků. Pokud volá denně, začněte jej ignorovat.

Jak čas a čím hřešit?

Každý člověk má samozřejmě tělo naprogramované zcela jinak a jako jsou tací, co mohou denně spořádat 3000 kcal a stále jsou jako proutek, jiní by s tímto příjmem měli morbidní nadváhu anebo také dokonce mají. Jak často hřešit musíte postupem času poznat vy, avšak jako jedním zdravým jídlem týdně nezhubnete, jeden dortík nebo těstoviny se sýrovou omáčkou k večeři vás jednou za týden také nerozhodí. Pokud cítíte, že by vám jednou nezdravé jídlo nestačilo a potřebujete si vyhradit takzvaný cheat day, kdy spořádáte vše, na co budete mít chuť, nepraktikujte jej častěji jak jednou za 14 dní. Pokud byste měli výčitky svědomí a také chcete předejít přejídání a zadržování vody, můžete hřešit i zdravé, a to za pomocí ovoce, flapjacků, proteinových tyčinek a podobně.

Článek Umíte hřešit a přitom nepřibírat na váze? byl publikován 6. srpna 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...