4 tipy, jak nahradit oblíbené pochutiny za ty zdravé

Tagy:  zdraví, zdravá strava, potraviny, jídlo, máslo, mouka, svačina, cukry, tuky

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak nahradit oblíbené pochutiny za ty zdravé

Trend zdravé stravy je čím dál rozšířenější a nutno podotknout, že se nejedná o fámu ani zbytečné marketingové tahy. Zdraví jde ruku v ruce se stravováním a mnoho nemocí si můžete způsobit právě nezdravou a nevyváženou stravou. Bohužel, jak to tak bývá, mnoho potravin je chutných a se zdravým nemají příliš společného a často je tomu také naopak. Jak nahradit tolik chutné oblíbené nezdravé pochoutky těmi zdravými, aniž byste měli pocit, že se omezujete nebo jíte něco, co vám nechutná? Máme pro vás pár skvělých tip, které jistě oceníte.

Místo „Šumavy“ žitný chléb

Pokud jste vyrostli na klasickém pečivu, pak ve vaší kuchyni nesmí chybět obyčejné bílé rohlíky, housky a také chléb Šumava nebo Tanvald. Tyto pochutiny jsou však plné nezdravých složek, které mají mnoho tuku a vysoký glykemický index, proto jsou pro stravování nepříliš vhodné a obzvláště ne pro stravování dětí. Klasický chléb vyměňte za žitný nebo kváskový, které jsou kvalitní, na dlouho vás zasytí a budete až překvapeni, jak vám zachutnají. Žitný chléb pořídíte nejenom ve specializovaných prodejnách, ale často již také v obchodech a supermarketech Albert, Kaufland, Billa nebo Lidl.

Autor: Meal Makeover MomsAutor: Meal Makeover Moms

Není máslo jako máslo

Máslo je další pochoutkou, která se noho let objevuje v českých kuchyních. Naše babičky, vyjma sádla, používaly klasické živočišné máslo. To je sice chuťově skvělé, ale jeho častou konzumací si zaděláváte na vysoký cholesterol, nadváhu a kardiovaskulární nemoci. Máslo proto vyměňte na kvalitní rostlinnou variantu nebo za burákové máslo, které jistě velmi zachutná vašim dětem. Restovat maso a zeleninu můžete na olivovém oleji a palačinky skvěle chutnají na kokosovém oleji. Ten lze rovněž přidávat do pečení místo tuku nebo zmiňovaného másla.

Co zobat u televize?

Velice nezdravým návykem je uzobávání pochutin během sledování večerních filmů a seriálů. Mnozí si zvykly konzumovat chipsy, pražené solené ořechy, popcorn nebo sušenky. Večerní zobání je však velmi nevhodné pro trávení a také vaši postavu. Místo oblíbených nezdravých pochoutek si dopřejte raději zeleninové chipsy, raw tyčinky, proteinové chipsy, zeleninu nebo kousky žitného chleba opečeného v troubě s nízkotučným sýrem nebo ochuceným tvarohem. Nezdravé varianty si dopřejte výjimečně, a ideálně ne v pozdních večerních hodinách.

Sladkého se vzdát nemusíte

Sladkosti jsou přirozenou součástí života a jistě si nedovedete představit, že už byste si jej nikdy nedopřáli. Místo tatranky, esíček a Milky, které v sobě mají mnoho rafinovaného cukru a nezdravých tuků si dejte raději ovesné sušenky, bio keksy, žitné placky nebo raw pochoutky z přírodních cukrů.

Článek 4 tipy, jak nahradit oblíbené pochutiny za ty zdravé byl publikován 28. září 2016 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...