Jarní očista. Dopřejte tělu ty správné potraviny

Jarní očista. Dopřejte tělu ty správné potraviny

Článků o jarní očistě či detoxikaci jste už jistě četli několik. Ovšem ne vždy byly zásobárnou informací, jaké potraviny jsou vhodné k detoxikaci našeho organismu. Dnes si představíme pětici potravin, které nám pomohou s jarní očistou a dodají nám ztracenou energii.

Jarní období je tradičně spjato s omlazením, s růstem, s očištěním. Není proto divu, že všichni toužíme po zlepšení stavu našeho těla, ale i mysli. K tomu nám pomáhá detoxikace organismu. Takováto očista je spojována se změnou jídelníčku, s pohybem, meditacemi, zvýšeným pitným režimem, se správným dýcháním. Nastartovat proces detoxikace nám pomohou speciální potraviny, určené pro detoxikaci našeho organismu. Dnes vám postupně představíme sílu zelených potravin, červené řepy, zázvoru, kurkumy a česneku.

  • Zelené potraviny představují souhrnné označení pro superpotraviny, které obsahují neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek, tedy vitamínů, minerálů, vlákniny, chlorofylu, aminokyselin, antioxidantů, enzymů atd. Mezi zelené potraviny řadíme Chlorellu pyrenoidosu, Mladý ječmen a Spirulinu platensis. Antioxidanty v zelených potravinách, společně s chlorofylem zvyšují obranyschopnost našeho organismu, čistí trávicí ústrojí, posilují játra, mají prokazatelné protizánětlivé a antibiotické účinky.
  • Červená řepa je ideálním pomocníkem v očistě našeho organismu, protože obsahuje velké množství pektinu neboli vlákniny, která napomáhá k vylučování jedů a těžkých kovů. Příznivé vlastnosti v rámci detoxikace organismu ještě zvyšují lipotropní látky v řepě obsažené, které bojují proti kornatění tepen. Červená řepa dále obsahuje bílkoviny a aminokyseliny. Řepa je využívaná i pro svůj vysoký obsah kyseliny listové nebo železa. Červená řepa podporuje krvetvorbu, zlepšuje zrak, je prospěšná našim játrům.
  • Zázvor je prastarým lékem na mnohé neduhy. Zázvor stimuluje cirkulaci krve, což se při detoxikaci organismu rozhodně hodí. Díky této schopnosti napomáhá filtrovat toxiny. Ty jsou poté vylučovány potem a močí z našeho těla. Kromě toho jsou v souvislosti se zázvorem pozorovány antioxidační účinky. Zázvor se podílí na aktivaci našeho oběhového systému nebo na snižování hladiny cholesterolu, čímž ochraňuje naše tělo před civilizačními chorobami. Zázvor má též schopnost odbourávat tuk, díky čemuž jej můžeme využít i při nejrůznějších dietách.
  • Silným antioxidantem s podobnými protizánětlivými a antibakteriálními účinky jako má zázvor je kurkuma neboli prastaré mleté koření ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Aktivní složkou kurkumy je kurkumin představující ideální přírodní alternativu pro boj se záněty a bolestí. Kromě toho posiluje naší imunitu, játra a poslouží i k léčbě kožních onemocnění. Kurkuma prokazatelně snižuje produkci zánětlivých chemikálií, využívá se při léčbě osteoartrózy, střevních zánětů nebo lupénky.
  • Česnek. Nejenom v tradičním lidovém léčitelství je česnek považován za skutečnou superpotravinu. Stejně jako Chlorella je pokládán za přírodní antibiotikum. Kromě toho působí antibakteriálně a protizánětlivě. V našem zažívacím a trávicím traktu bojuje proti parazitům, což se zvláště v období detoxikace organismu náramně hodí. S česnekem spojujeme též stimulaci našeho imunitního systému, snižování hladiny cholesterolu v krvi nebo posilování srdce a cév. Česnek dokáže zvyšovat naši vytrvalost, a naopak snižovat fyzickou únavu. Je tedy dobrým přítelem při očistě našeho těla.

Nyní jsme si představili pětici superpotravin, které nám pomáhají s očistou neboli detoxikací našeho organismu. Přestože výčet těchto potravin není konečný, rozhodně stojí za to, zařadit je do našeho jídelníčku.

Přejeme vám hodně úspěchů při detoxikaci organismu, třeba právě za pomoci zelených potravin, červené řepy, zázvoru, kurkumy nebo česneku.

Článek Jarní očista. Dopřejte tělu ty správné potraviny byl publikován 6. května 2019 v 01.30 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...