Dbáte o zdraví své kočky? Dopřejte jí kokosový olej!

Sponzorované odkazy:

Dbáte o zdraví své kočky? Dopřejte jí kokosový olej!

Kokosový olej je řazen mezi takzvané superpotraviny. Lidé jej užívají spoustu let – nejen k přípravě pokrmů, ale i pro kosmetické využití. Kokosový olej je skvělý na přípravu pleťových i vlasových masek, na ekzémy, lupénku, ale nabízí i lehký ochranný faktor proti UV záření. Ale věděli jste, že jej můžete využít i pro zdraví vašich domácích mazlíčků?

Starejte se o zdraví své kočkyStarejte se o zdraví své kočky

Máte-li doma kočku, jistě ji milujete a přejete si, aby byla zdravá a spokojená. Má-li vaše kočička kožní problémy, kokosový olej ji může pomoci s kožními problémy. Zmírňuje svědění pokožky, tvorbu lupů, skvělý je i například na popálené pacičky. Ano, i takové kočky se najdou, které se omylem proběhly po zapnuté ploténce…

Kokosový olej používejte pro kočku zásadně neparfémovaný, nejlépe s označením raw vegan. Kokosový olej prospěje vzhledu srsti vaší kočky, i když nemá kožní problémy. Buď vnitřně, anebo jako balzám zvenku. Stačí lehce rozemnout malé množství kokosového oleje ve dlaních a kočku párkrát pohladit. Poté ji samozřejmě učešte. Chcete-li donutit kočku užívat kokosový olej vnitřně, namažte ji menší množství na přední packy. Díky tomu, že kočky se myjí několikrát denně, určitě si ho slíže.

Kočky vaši péči oceníKočky vaši péči ocení

Vnitřně užívaný kokosový olej je pro kočku prospěšný, pokud má trávicí potíže. Například příliš suchá stolice může kočičku velmi potrápit. Mastné kyseliny se středním řetězcem, jež se v kokosovém oleji nachází, působí jako velmi mírné přírodní projímadlo, navíc kokosový olej působí protizánětlivě, takže může předcházet bakteriální střevní infekci. Když už jsme u protizánětlivého působení kokosového oleje, pomůže i s ostatními záněty v těle. Starší kočky, které trápí artritida, či další nemoci kostí, kloubů a šlach, budou čerpat z benefitů tohoto zázračného oleje. Kyselina laurová pomůže potíže pohybového aparátu zmírnit.

Trichobezoáry

Má vaše kočka delší srst? Trápí ji trichobezoáry? Tento problém můžete řešit speciální pastou, nákupem trávy, či právě kokosovým olejem.

Nervová soustava

Kokosový olej je dobrý pro zdraví nervové soustavyKokosový olej je dobrý pro zdraví nervové soustavy

Je vědecky podloženo, že kvalitní oleje jsou důležité pro vývoj a optimální fungování nervové soustavy. Když budete vaší kočce přidávat kokosový olej do potravy, dožije se vysokého věku a bude aktivnější a její kongitivní funkce budou zachovány. Pokud má vaše kočička sklony k nadváze, nezapomeňte na to, že kokosový olej je díky vysokému obsahu tuků vysoce kalorický. Uberte ji trošku potravy, nebo si s ní více hrajte, aby měla dostatek fyzické aktivity, což jednak prospěje ke zdraví jejího kardiovaskulárního systému a pohybového aparátu, zároveň vám to s ní pomůže utvořit bližší vztah.

Důležité: Pokud jste se rozhodli podat vašemu čtyřnohému miláčkovi kokosový olej poprvé, tak pouze v malém množství, mohla by se dostavit alergická reakce. Trápí-li vaši kočku zdravotní potíže, nejdříve zkonzultujte její stav s veterinářem, až poté můžete volit podpůrnou alternativní léčbu.

Přejme vám s vaším mazlíčkem spoustu zdravých let, plných krásných zážitků, vrnění a s vůní kokosového oleje.

Článek Dbáte o zdraví své kočky? Dopřejte jí kokosový olej! byl publikován 24. března 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...