Správné saunování - jak na to?

Správné saunování - jak na to?

Že je saunování prospěšné pro náš organismus i psychiku je dokázáno, ovšem pozitivní účinky se dostavují až v okamžiku, kdy se saunujete správně. Nestačí si pouze zajít do sauny, je nutné dodržovat určité zásady a pravidla. Jaká? to se dočtete v našem článku.

Proč se saunovat?

  • podporuje prokrvení tkáních v celém těle
  • vylučují se odpadní látky z organismu těla
  • zlepšuje se termoregulační mechanismus
  • zvyšuje se obranyschopnost těla proti nachlazení a virózám

Zásady saunování

Stejně jako existují různé druhy saun – finská sauna, infrasauna, tak existují i různé způsoby saunování, které odpovídají jednotlivým druhům. Podle druhu sauny je pak volí délka pobytu v sauně, poloha při saunování i příprava na pobyt v sauně. Obecně ovšem platí, že pokud se člověku začne špatně dýchat nebo začne na těle pociťovat pálení, je načase saunu opustit.

10 kroků ke správnému saunování

  1. před vstupem do sauny se důkladně osušte
  2. nezapomeňte na prostěradlo nebo osušku
  3. nesedejte si jako na židli – mohlo by dojít k závrati nebo bolesti hlavy
  4. dýchejte nosem, nebo ústy, pokud vás při dýchání “pálí vzduch” dejte si dlaně před ústa
  5. dýchejte ve stejné frekvenci jako obvykle
  6. dodržujte doporučenou dobu saunování, odejděte pokud vás pálí ušní boltce, špička nosu nebo bradavky
  7. do studeného bazénu vstupujte postupně, nikoliv skokem
  8. v bazénu buďte 3 – 5 minut
  9. po saunování si dopřejte 20 minut relaxu
  10. doplňte dostatek tekutin, nikoliv alkoholu

Fáze v bazénu

Po fázi saunování přichází fáze v bazénu se studenou vodou. Zde je potřeba projít třemi fázemi, které zaručí správné účinky celého saunování. První fází je pocit chladu, který se dostaví okamžitě po ponoření do vody. Druhá fáze je tepelná pohoda.

Ve třetí fázi opět přichází pocit chladu, v tomto okamžiku je nutné bazén opustit a vrátit se zpět do sauny. Proceduru kdy se střídá teplo a chlad je dobré opakovat minimálně 3krát. Po posledním ochlazením pak přichází opláchnutí ve vlažné vodě bez použití mýdla a zabalení do ručníku nebo osušky.

Jaká je správná poloha?

U saunování je velice důležité jakou zaujmete polohu. Správná doporučená poloha je v sedět nebo leže, ale platí pravidlo, že nohy musí být umístěné na stejné lavici, na které sedíme. Pokud se totiž sedí nohama dolů, dochází k tepelnému rozdílu mezi jednotlivými partiemi a to není pro náš organismus dobré.

Nezapomeňte na pitný režim

Během a po saunování je nutné dodržovat pitný režim. Ideální jsou ovocné šťávy, minerální vody, ale také piva (maximálně desítky). Tyto tekutiny dodají vypocenou vodu, minerály, sůl a vitamín C.

Kdy saunování vynechat?

Saunování není vhodné a dokonce zakázané v případě, že jste absolvovali nadměrné vyčerpávající tělesné a duševní námahy. Také po vydatném jídle nebo nalačno. Saunování se nedoporučuje při virózách a zánětlivých onemocněních, také u těhotných žen a během menstruace.

Saunování se nedoporučuje ani sportovců, kteří se věnují sportům, kde dochází k vzájemnému kontaktu jako je box, karate, judo. Sauna je povolená až po 24 hodinách po zápase.

Článek Správné saunování - jak na to? byl publikován 1. prosince 2016 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...