Trápí vás kašel? Na podzim nic neobvyklého

Trápí vás kašel? Na podzim nic neobvyklého

Podzim je obdobím, kdy se rýmě a kašli obzvlášť daří. Ve školách, školkách, práci či MHD se přenáší rychlostí blesku a není téměř nikdo, komu by se povedlo uniknout. Počítejte raději s tím, že i vy se budete muset s kašlem a rýmou vypořádat, a buďte na to připravení.

Kašel vás může potrápit z několika důvodů. Pokud bychom se měli podívat na ty vážnější, objevuje se jako příznak zánětu průdušek, zápalu plic, tuberkulózy, nádorových onemocnění a mnohých dalších chorob. Teď během podzimu je ale nejpravděpodob­nější, že se jedná o pouhou virózu. S tou vůbec nemusíte chodit k lékaři, zvládnout se dá s pomocí volně prodejných léků.

Dejte pozor na různé druhy kašle

Až si půjdete do lékárny koupit kapky na kašel, nejspíš budete dotázáni, zda sháníte něco spíš na vlhký, nebo suchý kašel. Ten suchý je dráždivý, poznáte ho podle škrábání v krku a můžeme o něm rovněž říci, že je neproduktivní. Naopak vlhký, při němž vykašláváte hlen, je produktivní.

Jelikož se liší příznaky, jiné jsou i přípravky, jimiž proti nim bojujeme. Na suchý kašel se užívají tzv. antitusika tlumící kašlací reflex. Od vlhkého vám uleví mukolytika rozpouštějící hlen. Příkladem antitusik je třeba Stoptussin, za mukolytika lze jmenovat Ambrobene.

Jen kapky na kašel nestačí

Aby se organismus úspěšně vypořádal s virózou, bude potřebovat víc než jen kapky. Především byste měli co nejvíce odpočívat. Není nutné si brát volno z práce, je-li to pro vás obtížné, ale aspoň doma zkuste trochu vypnout a lehněte si. Uvařte si k tomu horký čaj, dodržujte pitný režim a jezte hodně ovoce i zeleniny, dostanete tak do těla vitamíny.

Kašel není žádná vážná choroba, s níž byste okamžitě museli běžet k lékaři. Budete-li se aspoň trochu snažit, za týden se s ním vypořádáte. Kdyby však přetrvával dva týdny nebo déle a přes veškeré snahy neustupoval, raději zajděte k doktorovi. Měli byste jej navštívit i v případě, že se přidají vysoké horečky.

Článek Trápí vás kašel? Na podzim nic neobvyklého byl publikován 27. září 2017 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...