Kašel u dětí může být předzvěstí závažnějšího onemocnění

Kašel u dětí může být předzvěstí závažnějšího onemocnění

Milí rodičové, nechceme vás strašit. Začínající kašel u dětí i dospělých bývá obvykle obrannou reakci organismu, jenž se kašláním snaží z těla vypudit látky, které tam nepatří, jako například cizí těleso anebo hlen v případě nachlazení. Protože zahleněné dýchací cesty brání dítěti v dýchání, kašláním se je snaží uvolnit – vykašlat. V období zvýšeného počtu respiračních onemocnění, s nástupem chladnějšího období a při dětské neochotě poctivě se oblékat, nemusejí být dospělí příliš znepokojeni, když si jejich potomek nebo i oni sami občas zakašlou.

Pokud nachlazení neustupuje, navštivte pediatra

Varovným signálem, při němž by měli rodiče zpozornět a už začít situaci řešit, je kašel dlouhotrvající. Speciálně kašel u dětí, které jsou teprve batolaty a předškolního věku, je velmi úpornou záležitostí, jež vysiluje jak samé malé pacienty, tak jejich rodiče. Pokud kašel provází nachlazení, a to v průběhu sedmi až deseti dnů postupně odeznívá, je uzdravení na dobré cestě. Ale v momentě, kdy se k nachlazení přidávají horečky, únava, malátnost, není čas na hrdinství a rodiče by měli s dětským pacientem upalovat k pediatrovi.

Léčbu nasaďte po rozlišení suchého a vlhkého kašle

Lékař rozliší, zda se jedná o suchý nebo vlhký kašel, což jsou zpravidla fáze, jež jdou po sobě. Suchý kašel je obranou při neprůchodnosti zbytnělých dýchacích cest, dítěti se hůře dýchá, a proto si odkašlává. Tento kašel je velice vysilující, protože děťátko stále kašle a kašle, ale úleva žádná nepřichází. Vlhký kašel už je úlevný, a měl by nastoupit po první, nepříjemné fázi. Při vlhkém kašli už se vylučuje hlen, u nějž je dobré hlídat, aby ho dítě skutečně vykašlávalo. Při výběru sirupu či kapek je třeba určit, o který kašel se jedná, a pak nasadit příslušnou léčbu společně s dostatkem tekutin, uvolňováním nosu a spaním s vyvýšenou hlavičkou.

Článek Kašel u dětí může být předzvěstí závažnějšího onemocnění byl publikován 26. září 2018 v 20.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...