Černý kašel – výskyt a příznaky

Tagy:  Černý kašel, nemoc, očkování, příznaky, kašlání, léčba, antibiotika

Sponzorované odkazy:

Černý kašel – výskyt a příznaky

Černý kašel je, jak jistě sami víte, vysoce nakažlivé, akutní infekční onemocnění, jenž může při neléčení končit i smrtí jedince. Inkubační doba tohoto bakteriálního onemocnění je jeden až dva týdny, nejčastěji bývají postiženy děti do šesti let. Dnes se však setkáváme s jeho výskytem i u starších dětí a dospělých. Projevuje se jako drásající kašel připomínající kokrhání kohouta, které je doprovázeno vykašláváním hlenu. Postižený má obvykle velmi vysokou teplotu, okolo 40 °C. Černý kašel se diagnostikuje podle způsobu kašlání, teploty, a také kultivací vykašlaného hlenu. Zjišťuje se přítomnost bakterie Bordetella pertusis. V České republice se tato nemoc téměř nevyskytuje, protože jsou proti ní děti povinně očkované, avšak v případě výskytu je třeba ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc, která pacientovi naordinuje antibiotika. V roce 1958 bylo v Československu zahájeno celoplošné očkování proti dávivému kašli vakcínou, která obsahuje i očkovací látky proti záškrtu a tetanu. V České Republice po zavedení celoplošného očkování dochází k úmrtí velmi vzácně.

Očkujte své děti proti ernému kašli, autor. susanneOčkujte své děti proti ernému kašli, autor. susanne

Černý kašel se jako většina infekčních onemocnění, přenáší kapénkovou infekcí, tedy při bližším kontaktu s nemocným. Často se nemoc šíří v rámci rodiny, kdy jsou spolu členové v každodenním úzkém kontaktu. Dospělí byli kdysi očkováni, bohužel imunita časem zmizela, a proto mohou být dospělí zdrojem tohoto onemocnění. U dospělých probíhá onemocnění většinou lehce nebo atypicky. U kojenců je naopak nemocnost a úmrtnost vysoká.

Příznaky

Mezi nejtypičtější projevy onemocnění je křečovitý kašel. Krátké, štěkavé kašlání je následováno hlubokým obtížným nádechem s lapáním po dechu. Při těchto stavech se může objevit namodralé zbarvení obličeje a krvácení do spojivek. Mezi záchvaty kašle se však postižený cítí obvykle celkem dobře. Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo mozkových obalů, tyto nemoci pak mohou vést k retardaci či dokonce smrti.

Otázkou také zůstává, kde se vlastně takový černý kašel bere, když se objevuje pouze vzácně. Otázka není tak jednoduchá a pro většinu lékařů zůstává stále otazníkem. Ve většině případů se prokázalo, že postižení pocházeli ze sociálně slabšího zázemí či z hygienicky velice špatných podmínek.

Článek Černý kašel – výskyt a příznaky byl publikován 6. května 2012 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...