5 dobrých rad pro rodiče atopiků: Jak dítěti zpříjemnit zimu?

5 dobrých rad pro rodiče atopiků: Jak dítěti zpříjemnit zimu?

Jakmile udeří zima, mnozí lidé trpící atopickým ekzémem zažívají hotová muka. Citlivá pokožka dostává zabrat mnohem více než během teplejší části roku a o sněhových radovánkách nemůže být řeč. Ještě o něco hůř zimu snášejí děti, které intenzivní svědění nemohou vydržet. A když se na kůži začnou tvořit šupinky či pupínky, a navíc začne praskat, rodiče propadají panice. Přitom stačí dodržet několik základních pravidel, jež vedou k výraznému útlumu až potlačení nepříjemných stavů. Nepřestávejte číst, neboť následující informace mají cenu zlata!

Proč atopici špatně snáší zimu?

Podstatou atopie je zvýšená dráždivost na podněty, které člověk s normálně citlivou kůží ani nezaznamená. Reakci vyvolávají látky z okolního prostředí – může se jednat o iritanty (pokožku dráždí mechanicky) a alergeny. K nejčastějším alergenům patří prach, zvířecí srst, roztoči a pyly. Kromě svědění a rudnutí může dojít k tvorbě pupínků, otoků či zánětů, jejichž průběh je bolestivý a léčba zdlouhavá.

Pro kůži atopika je typické, že nedokáže zadržovat dostatek vody. Mezi rohovými buňkami proto chybí ceramidy (tuky, které mají funkci pojiva) a snadno se tvoří jemné trhlinky. V zimě je ceramidů ještě méně, proto o sobě atopie dává vědět o to intenzivněji.

1. Krém a balzám – nejlepší přátelé atopika

Když je pokožka suchá jako půda v Grand Canyonu, je žádoucí ji důkladně promazat mastným krémem na atopický ekzém. Příkladnou péči si zaslouží i opomíjené rty, jejichž pokožka je velmi tenká, a tedy náchylnější na vysušení a praskání. Naštěstí existují balzámy a speciální tyčinky, s nimiž je pobyt v mrazivém prostředí mnohem snesitelnější. Tenká vrstvička na povrchu pokožky zachycuje vodu a zabraňuje jejímu rychlému úniku.

2. Zaostřeno na ruce

Ruce patří k nejkritičtějším částem těla, přesto jim většina atopiků nevěnuje dostatečnou pozornost. Během mrazů není vhodné, aby dítě vycházelo bez hřejivých rukavic. A vždy po každém umytí si musí ruce řádně vysušit a poté na ně aplikovat krém na suchou pokožku.

3. Ochrana obličeje před slunečními paprsky

V mrazivém a větrném počasí obličej snadno omrzne. Malí atopici jsou k omrznutí ještě o něco náchylnější, proto je aplikace krému (např. kosmetiky Atoderm od Biodermy) nepsanou povinností. A nejen to – pokožku může potrápit i zrádné sluníčko, na jehož sílu v zimě poněkud zapomínáme. Především na horách přichází vhod přípravek s UV filtrem.

4. Rozumné oblékání

Rodiče mají tendenci potomka navléct do příliš teplého oblečení, což může být kontraproduktivní. Pokud se dítko zapotí, projevy atopické dermatitidy se zhorší. Při oblékání tak rozhodně platí „všeho s mírou“.

5. Omezení kontaktu s ostatními dětmi

Jakmile ústav hygieny vyhlásí chřipkovou epidemii, rodiče by s malým atopikem neměli navštěvovat místa s vysokým rizikem nákazy (např. herny). Po prodělané virové infekci je organismus oslaben a ekzém se zhoršuje.

Článek 5 dobrých rad pro rodiče atopiků: Jak dítěti zpříjemnit zimu? byl publikován 4. prosince 2019 v 23.45 v rubrice Krása. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...