Bolest v krku: kdy ji vyléčíte sami a kdy je potřeba navštívit odborníka?

Bolest v krku: kdy ji vyléčíte sami a kdy je potřeba navštívit odborníka?

Bolest v krku může být jen banálním nachlazením, které za pár dní odezní, ale také příznakem angíny nebo jiného onemocnění, se kterým je potřeba zajít k lékaři. Zjistěte, jak postupovat, abyste odhalili pravou příčinu bolesti v krku.

Jsou na vině viry nebo bakterie?

Původ bolesti v krku mohou mít na svědomí viry nebo bakterie.

  • Pokud se jedná o virové onemocnění, poradíte si s ním sami. Při obyčejném nachlazení vám postačí vyzkoušet volně prodejné výrobky z lékárny a doplňky stravy nebo léčbu pomocí bylinek, které máte doma a dalších tzv. babských rad.
  • Pokud se však jedná o původ bakteriální, je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc.

S onemocněním virového původu si poradíte sami

Nachlazení, se kterým není potřeba běžet k lékaři, se projevuje obtížným polykáním, při kterém vám může bolest vystřelovat až do uší. V tomto případě se jedná o zánět hltanu, který doprovází rýma, kašel a zvýšená teplota. Výjimkou není ani bolest svalů, kloubů a celková malátnost. První tři dny je nachlazení nakažlivé, takže byste měli zůstat doma a naordinovat si klidový režim.

Podobné příznaky má rovněž zánět hrtanu, který se projevuje spíše u dětí. Stejně jako u zánětu hltanu jsou původcem viry, takže nemoc zvládnete doma. Projevuje se ostrým štěkavým kašlem, který doprovází sípání. Nejčastěji se dostaví v noci, kdy jsou sliznice vysušené. Kašel zmírníte zvýšeným příjmem tekutin a chladným čerstvým vzduchem. V místnosti byste měli udržovat teplotu kolem 18 °C.

Akutní zánět krčních mandlí vyléčí jen odborník

Angínu kromě pálení v krku doprovází také nateklé mandle, teplota, velká únava a bolesti kloubů a svalů. Mízní uzliny jsou zvětšené a objevuje se i silný kašel. Angínu můžete poznat podle toho, že se podíváte do krku a na mandlích uvidíte bílý povlak. Je dost pravděpodobné, že bude i na jazyku. V tomto případě běžte k lékaři a v žádném případě se nesnažte angínu přechodit, jelikož neléčená angína se ráda vrací.

Kdy zajít k lékaři: Vzhledem k tomu, že rozdíly mezi obyčejným nachlazením a angínou se od sebe příliš neliší, zkuste se nejdříve léčit volně prodejnými léky, a pokud příznaky neodezní do tří dnů, navštivte lékaře. Pro klid v duši si můžete doma provést CRP test. Díky CRP testům odhalíte infekce horních cest dýchacích a hltanu.

Bílý povlak na mandlích a jazyku je příznakem angíny.Bílý povlak na mandlích a jazyku je příznakem angíny.

Nachlazení úspěšně vyléčíte i přírodní cestou

Proti bolesti v krku můžete použít pastilky, spreje nebo kloktadla, které jsou běžně k dostání v lékárnách. Stejnou službu však odvedou po domácku připravené zábaly a bylinky.

Priessnitzovy obklady

Přiložte na krk studený obklad, překryjte jej suchým šátkem, nechte působit 30 minut až hodinu.

Hřebíčkové cucání

Hřebíček je kromě koření také přírodní analgetikum, které tlumí bolest a dokáže zbrzdit množení mikroorganismů. Stačí jej jen vložit do úst a cucat podobně jako tvrdý bonbon. Pro zefektivnění účinku jej můžete lehce rozkousat.

Kromě toho si z hřebíčku můžete připravit také kořeněný nápoj. Jak na to?

  • Do 0,5 litru vody dejte šest hřebíčků, dvě kuličky nového koření, skořici a kousek zázvoru,
  • směs nechtě 10 minut vařit,
  • po vychladnutí přidejte do nápoje šťávu z citronu a med.

Vyplachování ústní dutiny solí

Sice ne příliš lahodný, ale zato účinný lék. Ve sklenici s vlažnou vodou rozpusťte lžíci mořské soli a roztok několikrát denně kloktejte. Napijte se, zakloňte hlavu a snažte si říkat „grrrrr“. Tak se voda nedostane až do žaludku, ale bude omývat a léčit zánět na sliznici.

Majoránkový čaj

Velmi účinný odvar bojující proti bolesti v krku a kašli. Do 0,5 l uvařené vody nasypte zhruba dvě čajové lžičky majoránky. Hrnec zakryjte pokličkou a majoránku nechte 20−30 minut louhovat. Poté přidejte med, dobře promíchejte a přes sítko nalijte do hrnku.

Cibulový sirup

  • Do zavařovací sklenice vložte pokrájenou cibuli a med,
  • ingredience nechte několik hodin odležet, ideálně přes celou noc,
  • poté cibuli dobře promačkejte a směs přeceďte do sklenice.
  • Sirup v lednici vydrží i dva týdny.

Zejména s příchodem zimy lidský organismus ohrožují nejrůznější virová onemocnění. Proto je nejlepší začít jíst hodně ovoce bohatého na vitamín C a zvýšit příjem tekutin, ideálně čaje.

Škrábáním v krku trpíme jednou za čas všichni. Zdroj: klubzdravi.czŠkrábáním v krku trpíme jednou za čas všichni. Zdroj: klubzdravi.cz

Další babské rady na škrábání v krku najdete zde.

Článek Bolest v krku: kdy ji vyléčíte sami a kdy je potřeba navštívit odborníka? byl publikován 18. prosince 2019 v 22.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...