Jak na ranní nevolnosti

Sponzorované odkazy:

Jak na ranní nevolnosti

**Některé těhotné projdou těhotenstvím, aniž by poznaly, jaké to je, když ženu trápí ranní nevolnosti. Ty méně šťastné trpí nevolnostmi po dobu celého těhotenství a dokonce nejen po ránu. Přinášíme vám pár tipů, jak tyto nevolnosti zmírnit, abyste si mohla tento požehnaný stav užít.

Jak na ranní nevolnostiJak na ranní nevolnosti

Léky

V těhotenství se vyhněte konzumaci léků, pokud jejich užití nezkonzultujete s ošetřujícím lékařem – tato rada se týká i volně prodejných léčiv, jako je paralen, či ibuprofen. Pokud vás trápí extrémní ranní nevolnosti, existují léky, které neustálý pocit na zvracení potlačí. Samozřejmě bude nelepší se konzumaci jakýhkoliv léků vyhnout, ale pokud vám hrozí dehydratace, či pobyt v nemocnici na kapačkách, jsou léky rozhodně menší zlo.

Pokud jste doma na rizikovém těhotenství a čekáte první děťátko, dopřejte si ten luxus, a snažte se tento pocit vyležet. Chodíte-li do práce, či již doma děti máte, budete se muset překonat a využít některý z babských triků, jak se jich co nejdříve zbavit. Ve většině případů jsou ranní nevolnosti snesitelné, některé ženy však trpí extrémní těhotenskou nevolností – hyperemesis gravidarum. Tato forma může způsobit podvýživu, dehydrataci a špatné prospívání miminka.

Pokud na sobě pozorujete některý z příznaků dehydratace, okamžitě navštivte lékaře. Mezi příznaky dehydratace patří:

  • Opuchlé oči,
  • konstantní sucho v ústech,
  • nemočení,
  • suchá kůže a rty,
  • tmavě zbarvená moč,
  • závratě,
  • zrychlený srdeční tep,
  • bolesti hlavy.

Jak vyzrát na ranní nevolnosti?

Jezte menší porce jídla

Piškoty a sušenkyPiškoty a sušenky

Když cítíte nevolnosti, obvykle to znamená, že váš žaludek nestráví potravu kvalitně. Jezte raději menší porce, ale častěji. Například si hned po probuzení dejte malou snídani. Pak si dejte malé občerstvení asi o 3 hodiny později. Připravte si lehký oběd s malým salátem nebo polovinu sendviče. Odpoledne si dejte další svačinu a malou večeři. Cílem je jíst malé kousky jídla alespoň každé 3 hodiny. Váš žaludek tedy bude mít na trávení potravy více času.

Jezte zdravé jídlo

Když vaše děti onemocní, váš lékař jim doporučí dodržovat šetřící dietu. To funguje skvěle také pro úlevu od ranní nevolnosti. Dopřejte si banány, jablka, rýži. Vyvarujte se naopak kořeněným, smaženým a mastným jídlům.

Zdravé jídlo vám prospějeZdravé jídlo vám prospěje

Konzumujte jídlo a vodu pokojové teploty

Ledově studená voda může znít jako dobrý nápad, ale ve skutečnosti trvá vašemu žaludku mnohem déle, než ji zpracuje. Vaše břicho absorbuje pokrmy a tekutiny pokojové teploty mnohem rychleji. Je tedy pravděpodobnější, že jídlo nevyzvracíte, když ho budete konzumovat ohřáté na pokojovou teplotu.

ZázvorZázvor

Zkuste zázvor

Zázvor je přírodní látka běžně používaná při nevolnosti a zvracení. Můžete zkusit vypít zázvorovou limonádu, či čaj. Na trhu jsou i zázvorová lízátka a bonbóny pro těhotné.

Akupunktura

Je známo, že akupunktura léčí nejrůznější onemocnění. Lidé ho dokonce používají k léčbě plodnosti a úlevy od stresu. Najděte ve svém okolí licencovaného akupunkturistu, který se specializuje na úlevu od ranní nevolnosti.

Jezte před spaním

Váš žaludek potřebuje časté porce malých jídel. Před spánkem si dejte zdravé občerstvení, abyste se ráno probudila bez pocitu na zvracení. Nejlepší je jídlo, které obsahuje bílkoviny a komplexní sacharidy.

Jezte hned, jakmile se probudíte

Jakmile se probudíte, zkuste si dát něco k jídlu. Hned v posteli. Připravte si k posteli banán, či pár piškotů. Nezapíjejte vodou, zhoršila by vaše potíže.

NanukyNanuky

Nanuky

Pokud máte takovou nevolnost, že se vám nedaří zadržet ani trochu tekutin, jezte tzv. vodové nanuky. Hydratujete se postupně.

Vezměte si vitamíny

Užíváte-li prenatální vitamíny, děláte to nejlepší proti ranní nevolnosti. Hlavně vitamín B6 je známý tím, že pomáhá proti nevolnostem a pocitům na zvracení.

AromaterapieAromaterapie

Aromaterapie

Věděly jste, že vůně máty může pomoci snížit pocit nevolnosti a zvracení? A to natolik, že nemocnice to dokonce používají u pacientů s rakovinou, kteří docházejí na chemoterapii. Pořiďte si difuzér a nalijte do něj mátový olej.

Článek Jak na ranní nevolnosti byl publikován 21. dubna 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...