Jak ve stáří trénovat mozek?

Sponzorované odkazy:

Jak ve stáří trénovat mozek?

S přibývajícím věkem ubývá mozkové hmoty, mozek atrofuje a je čím dál těžší si vzpomenout, pro co že jsme to šli do obchodu, nebo kdy mají naši blízcí narozeniny. Neznamená to, že automaticky trpíme Alzheimerovou chorobou, jen prostě staršímu mozku déle trvá, než si vybaví důležité informace. Mozek není sval, aby se dal posilovat ve fitnesscentru. Ale díky činnostem, které nutí k přemýšlení a vymýšlení strategie se trénují velmi důležité spoje v mozku.

Jak přimět mozek, aby lépe pracoval?Jak přimět mozek, aby lépe pracoval?

Zapomnětlivost může být běžnou součástí stárnutí. Drobné problémy s pamětí odrážejí normální změny ve struktuře a funkci mozku, která ke stárnutí prostě patří. Občas tak zapomeneme včas zaplatit účet za elektřinu, nebo to, že k nám mají přijet příbuzní na oslavu narozenin. Změny ve struktuře mozku ztěžují učení se novým věcem a dovednostem, způsobují frustraci a pocit vyčlenění ze společnosti – zejména, pokud se nám rodina posmívá.

Co pro náš mozek můžeme udělat?

Existuje spousta doplňků, které zlepšují zásobení mozku kyslíkem, a pomáhají nám se soustředěním a pamětí. Dalším způsobem, jak nezapomenout na důležité události je pořídit si diář a psát si tam všechny důležité platby, návštěvy u lékaře, či návštěvy. A pak můžete trénovat bystrost vašeho mozku.

Jak procvičit mozek?

Hýbejte se

Kardiovaskulární cvičení** zvýší prokrvení vašeho těla** a tím pádem i mozku. Mnoho seniorů má určité fyzické omezení. Snažte se však dojít denně na procházku, choďte do obchodu, či na poštu pěšky. Každý krok navíc se počítá a děláte pro své zdraví více, než si myslíte. Celodenní sezení u televize vám přinese maximálně další a další chronická onemocnění – a co si budeme povídat – nekonečné seriály vám moc podnětů k přemýšlení nedají.

Nezapomínejte na procházkyNezapomínejte na procházky

Jídlo

Snažte si vařit doma, z kvalitních surovin, nebo si alespoň objednejte dovážku z jídel z restaurace, ve které dbají na zdravou stravu. I obyčejná činnost jako je vaření potrénuje váš mozek. Plánujete jídelníček, musíte nakoupit potraviny, musíte u něj přemýšlet. Čtete si recepty nahlas, to také trénuje mozek.

Správné jídlo pro mozek

Správná výživa prospívá nejen vašemu tělu ale i mozku. Pokud budete jíst zdravou a vyváženou stravu, snížíte riziko kognitivního poklesu. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků a zaměřte na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a celozrnné výrobky. Zařaďte do vaší stravy ořechy, potraviny obsahující vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. Chybu neuděláte, když budete jíst potravinové doplňky obsahující ginkgo bilobu, pupalkový olej, vitamíny skupiny B, ženšen a obecně všechny vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K. Nezapomeňte při užívání těchto vitamínů konzumovat něco tučného – například salát s olivovým olejem, abyste z tobolek získali maximum.

Malování nebo kreslení

Řemeslná tvorba, pletení, háčkování, malování, či kreslení zapojuje obě mozkové hemisféry a trénují jemnou motoriku, které se se stářím také pomalu vytrácí. Pamatujete na naše babičky, jak byli čiperné a jak rychle dokázaly plést? Podpořte seniory, kupte jim malířské plátno, či sadu na malování podle čísel, potřeby na malování.

Hlavolamy

Hlavolamy mají již v názvu, že je třeba si s nimi trošku lámat hlavinku – a to je přesně to, co senioři potřebují. Sudoku, křížovky, osmisměrky, interaktivní detektivní romány, matematické rébusy. Tyto „hry“ testují matematické schopnosti, myšlení a paměť.

Hlavolamy jsou skvělé pro trénink mozkuHlavolamy jsou skvělé pro trénink mozku

Karty a šachy

Oblíbené hry, jako jsou karty, šachy, či deskové hry nutí seniory vymýšlet strategii. Občas si s nimi na návštěvě zahrajte, nebo poproste babičku, ať naučí hrát vnučku pexeso. Bude se cítit potřebná a ani si neuvědomí, že při tom dělá něco pro své zdraví.

Hra králů – šachy – vám také pomohouHra králů – šachy – vám také pomohou

Kamarádi

Málo co pomůže starým lidem tolik, jako sociální interakce a komunikace. Senior, jež tráví většinu času sám doma zalezlý u televize, vnoučata mu nezavolají a ani nechodí nikam mezi vrstevníky, bude mít kognitivní problémy dříve, než takový, který si má s kým popovídat. Komunikace může oddálit nástup demence. Nabádejte své prarodiče, aby byli společensky aktivní v nějaké komunitě. Mohou navštěvovat knižní klub, dobrovolničit, či jim zaplaťte nějaké cvičení pro seniory. Tam se seznámí a budou veselejší.

Článek Jak ve stáří trénovat mozek? byl publikován 19. května 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...