Zdravé hubnutí běžnými potravinami

Tagy:  životospráva, dieta, hubnutí, zdrabé stravování, ovoce, zelenina

Sponzorované odkazy:

Zdravé hubnutí běžnými potravinami

Zhubnout několik kilo nebo odstranit trochu tuku z problémových partií je cílem mnoha z nás, někteří by rádi zašli ještě dále a zbavili se třeba deseti, dvaceti kilo. Cesta k vysněné postavě nemusí vést přes hladovky či zázračné preparáty, stačí naučit se využívat běžné potraviny správným způsobem.

Důležitá je pozvolnost

Pro naše tělo je velmi důležité, aby hublo přirozenou cestou a hlavně pozvolně. Jednak jsou nežádoucí jakékoliv šoky, pozvolnost ale také zajistí lepší rozložení tuků, podpoří zdraví a zamezí vzniku přebytečné kůže, která mnoho hubnoucích při rychlých dietách trápí.

Změna jídelníčku

Cesta ke krásnějšímu tělu vede přes úpravu životosprávy. Mimo přiměřené dávky pohybu je nutné změnit i naše stravování. Zdravý pohyb začíná už na 20 až 30 minutách denně, stravování však zabere mnohem více času. V první fázi hlavně proto, protože jde o to naučit se stravovat novým způsobem, najít si věci, které nám budou chutnat a dobře se připravovat.

Vraťte se k základním potravinám

Základní, běžné potraviny jsou základním kamenem zdravého jídelníčku. Jedná se o ty potraviny, které neprošly či pouze v minimální míře průmyslovým zpracováním. Je to syrová zelenina, ovoce, luštěniny a obiloviny, dále maso a kvalitní mléčné výrobky, zařadit bychom měli také bylinky a některé druhy koření, kvalitní oleje.

Porce tak akorát a pravidelnost

Při zdravém hubnutí je třeba vytvořit si správné stravovací návyky. V prvé řadě bude asi třeba upravit porce. Tři větší jídla třikrát denně a dvě menší porce mezi nimi. Porce by měly být tak velké, aby se předešlo přecpání. Ideální je zastavit se před bodem pocitu sytosti. Také pravidelnost je důležitá, protože dává tělu impuls, že není třeba mít zásoby tuku.

Chutné a linii prospěšné, autor: BocaDoradaChutné a linii prospěšné, autor: BocaDorada

Nahraďte moučné potraviny

U hubnutí je velmi dobré nahradit moučné výrobky zeleniny a ovocem. Mouka je totiž kalorická a mnohým jedincům způsobuje těžkosti, i když to není na první pohled znát. Nahrazení těstovin, chleba a pečiva zeleninou a ovocem je velmi přínosné. Zrovna tak jako sušenky a další svačinky. Snížíme kalorický příjem, zvýšíme příjem tekutin, vitamínů a dalších prospěšných látek.

Pozor na alergeny

Mnoho produktů, zejména z mléka, pšenice a průmyslově vyráběných pochutin obsahuje různé alergeny. Ty mohou způsobovat obtíže, které nebolí nebo na první pohled nejsou zřejmé. Takže i ukládání tuků a zadržování vody. Je dobré zkusit jít i touto cestou.

Článek Zdravé hubnutí běžnými potravinami byl publikován 7. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...