Cítíte po tréninku únavu? A víte, co s tím dělat?

Sponzorované odkazy:

 Cítíte po tréninku únavu? A víte, co s tím dělat?

Téměř celý rok byly střídavě zavřené posilovny. Vyrazili jste si konečně zacvičit, ale jste po tréninku rozlámaní i několik dní? Únava po cvičení je normální, ale neznamená to, že byste měli být z jednoho cvičení zničení ještě za týden. Víte, že nadměrná únava může signalizovat problém?

Býváte po tréniku unavení?Býváte po tréniku unavení?

Při cvičení spalujete kalorie a vydáváte energii. V závislosti na délce a intenzitě tréninku fyzicky namáháte své tělo, což znamená, že k zotavení potřebujete vodu, živiny a odpočinek. Zde je několik důvodů, proč se cítíte unavení a jak s nadměrnou únavou zatočit jednou pro vždy.

Nezvedejte příliš těžká závažíNezvedejte příliš těžká závaží

Příliš se přetěžujete

Pokud jste nebyli na cvičení zvyklí, je možné, že zvedáte těžší váhy, než byste měli, či cvičíte příliš dlouho a s velkou intenzitou. Když cvičíte při nízké až střední intenzitě, také se snadněji zregenerujete. Při vysoké intenzitě využívá tělo energii pomocí adenosintrifosfátů (ATP), a vaše energetické zásoby se vyčerpávají příliš rychle, proto vaše tělo signalizuje únavou, že si potřebuje odpočinout.

Jezte zdravěJezte zdravě

Nejíte správně

Správná výživa vašeho těla vám pomůže cítit se dobře během, ale i po cvičení. Vaše strava má přímý vliv na schopnost vašich svalů se rychle regenerovat. Pokud bude váš příjem sacharidů, zdravých tuků a bílkovin optimální, nebudete mít svalové křeče a nebudete druhý den po cvičení umírat únavou.

Nezapomeňte doplnit tekutinyNezapomeňte doplnit tekutiny

Nedostatek vody

Naše tělo je tvořeno spoustou vody. Proto je extrémně důležité při cvičení dbát na dostatečnou hydrataci. Při cvičení se hodně potíme a to znamená, že ztrácíme také spoustu tekutin, které je třeba doplňovat. Dehydratace vede k únavě, navíc se svaly bez dostatku vody nejsou schopny zotavit dostatečně rychle.

Raději trénujte postupněRaději trénujte postupně

Zdravotní problémy

Ve většině případů se pocity únavy po cvičení snadno zlepší úpravou rutiny před a po tréninku, anebo změnou vašeho fitness režimu. Některá onemocnění však rychlost regenerace ztěžují. Trpíte-li cukrovkou, únavovým syndromem, problémy s ledvinami, chronickou obstrukční plicní nemocí, astmatem, spánkovou deprivací, nedostatkem železa, či hořčíku, může být za nadměrnou únavou váš zdravotní stav.

Bojíte se? Raději navštivte lékařeBojíte se? Raději navštivte lékaře

Často za nadměrnou únavou stojí i potíže se štítnou žlázou, játry, či kardiovaskulární problémy. Zaskočila vás nadměrná únava a o žádné chronické nemoci nevíte a ani si nemyslíte, že byste zanedbávali hydrataci a správnou výživu? Raději navštivte lékaře, ten vám udělá vyšetření krve a pomůže vám zjistit, zda za nadměrnou únavou nestojí problém ve vašem organismu.

Nezapomeňte na dechová cvičení, strečink a odpočinekNezapomeňte na dechová cvičení, strečink a odpočinek

Článek Cítíte po tréninku únavu? A víte, co s tím dělat? byl publikován 30. června 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...