Věděli jste, že černé uhlí má spoustu benefitů pro zdraví?

Sponzorované odkazy:

Věděli jste, že černé uhlí má spoustu benefitů pro zdraví?

Černé, či chcete-li aktivní uhlí, není v oblasti zdraví, výživy, či kosmetického průmyslu žádnou novinkou. Je to černý prášek, který se vyrábí z kokosu, či rašeliny. V současné chvíli si černé uhlí vybavíme v souvislosti s nevolnostmi na cestách. Ale může nám pomoci i jinak, než když sníme něco špatného.

Černé uhlíČerné uhlí

Černé uhlí bylo použito jako protijed poprvé na začátku devatenáctého století. Nelze jej nahradit uhlím klasickým, kterým topíme. Černé uhlí je aktivováno při vysokých teplotách, proto se mu často říká aktivní uhlí. Vysoké teploty odstraní nepotřebné látky a výsledný produkt je výjimečně porézní.

Jaké jsou výhody aktivního uhlí?

Pomáhá snížit hladinu cholesterolu

Aktivní uhlí je účinné při snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Má schopnost vázat žlučové kyseliny ve střevě a zabránit jejich vstřebávání v těle. Podle studie konzumace aktivního uhlí po dobu 3 týdnů snížila hladinu celkového a LDL cholesterolu a zlepšila hladinu HDL cholesterolu v krvi. Aktivní uhlí je při snižování hladiny cholesterolu v krvi stejně účinné jako cholestyramin (lék, který působí odstraněním žlučové kyseliny z těla).

Aktivní uhlíAktivní uhlí

Zlepšuje funkci ledvin

Aktivní uhlí zlepšuje funkci ledvin u jedinců s onemocněním ledvin. Působí jako filtrační prostředek a pomáhá zbavit se nežádoucích odpadních látek přítomných v nadměrném množství u osob s jejich onemocněním. Močovina a další odpadní produkty jsou vázány na aktivní uhlí a je bráněno jejich difúzi z krve do gastrointesti­nálního traktu.

Pomocník pro bělení zubů

Aktivní uhlí je přírodním bělícím prostředkem na zuby. Jeho vysoká absorpční schopnost naváže do svých jemných pórů činidla, která vedla k nepěknému zbarvení zubů. Proto se tak často na trhu objevují zubní pasty s obsahem černého uhlí. Jednoduše to funguje.

Nouzové podání při otravách

Černé uhlí se používá také při otravách zkaženými potravinami, či po pozření jedu. Díky jeho výjimečné schopnosti na sebe vázat toxiny.

Černé uhlí má spoustu benefitů pro zdravíČerné uhlí má spoustu benefitů pro zdraví

Trimethylaminurie

Trimethylaminuria je vzácný recesivní genetický syndrom, který způsobuje, že lidé mají zápach rybího těla. Díky nadměrnému vylučování trimethylaminu pacienti trpící touto nemocí zapáchají jako zkažené ryby. Černé uhlí pomáhá tento nepříjemný pach snížit.

Filtrace vody

Aktivní uhlí se používá při úpravě vody k odstranění vodních kontaminantů. Používá se ve filtračním systému vody díky své vynikající adsorpční schopnosti. Velká plocha a pórovitost aktivního uhlí pomáhá při čištění pitné vody. Tyto póry zachycují a blokují vodní kontaminanty, což zlepšuje chuť a vůni pitné vody a vyrovnává pH vody.

Otrava alkoholem

Stejně jako proti jedům, funguje černé uhlí při otravě alkoholem. Lze jej také použít pro rychlejší zotavení z kocoviny.

Snižuje nadýmání a plynatost

Máte potíže s nadměrnou plynatostí? I s tímto problémem vám černé uhlí může pomoci. Křeče a nadýmání černé uhlí odstraní, protože snižuje produkci plynu v tlustém střevě.

Předávkování drogami

Při lehčím předávkováním drogami je perorálně podáváno černé uhlí společně s jinými metodami dekontaminace trávicího traktu – například výplachem žaludku.

Zesvětlí pokožku

Aktivní uhlí se přidává do různých produktů péče o pleť. Působí jako čisticí prostředek na póry a odstraňuje z pokožky přebytečný kožní maz a odumřelé buňky. Je výborným pomocníkem při léčbě akné. Dále pomáhá při zesvětlení pokožky a ničí bakterie přítomné na pokožce.

Jak vidíte, černé uhlí má spoustu benefitů pro zdraví – a to jsme určitě nejvyjmenovali všechny. Za pár korun tak v lékárně seženete hotový zázračný elixír.

Článek Věděli jste, že černé uhlí má spoustu benefitů pro zdraví? byl publikován 11. srpna 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...