Jak si užít podzim ve zdraví?

Sponzorované odkazy:

Jak si užít podzim ve zdraví?

S prvním spadaným listem předá srpen vládu září a objeví se první mlhy, první propršené dny a také první zakašlání a první podzimní nachlazení… Takto to ale nemusí dopadnout, pokud o sebe budete před nástupem podzimu náležitě pečovat. Víte, jak o sebe v babím létě pečovat, abyste podzim nestrávili v peřinách?

PodzimPodzim

Dny se zkracují

A noci prodlužují. S nástupem podzimu ubývá přirozeného denního světla a nám ubývají zásoby vitamínu D z letních dovolených. Na podzim trávíme více času v budovách, a tak začněte užívat doplňky stravy s vitamínem D, které vás před podzimními infekty ochrání. Vitamín D má také dobrý vliv na naši psychickou kondici, vyhnete se tak i podzimní únavě a depresím.

Choďte na procházkyChoďte na procházky

Zamilujte se

Do sebe. Udělejte si každý týden chvíli času jen a jen pro vás. Naložte se do vany, přečtěte si knížku, či se jděte sami projít. Sami, ve společnosti svých myšlenek, si odpočinete nejlépe. Umíte-li meditovat, směle do toho. Méně zkušení si mohou pustit do ucha nějakou příjemnou relaxační hudbu.

Životospráva

Denně nachoďte alespoň pár kroků navíc, pijte dostatek tekutin, myjte si ruce, jezte kvalitní jídlo. Začněte používat hutnější krémy, které pokožku ochrání před větrem a nepřízní počasí. Buďte aktivní, i když je venku chladno – nemusíte chodit do posilovny, stačí, když půjdete uklidit zahradní nábytek, či shrabete listí, či přikryjete květiny a keře před zimou.

Houbaření je skvělá relaxaceHoubaření je skvělá relaxace

Vrstvěte

Skandinávci mají takové přísloví – neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. A tak si pořiďte funkční prádlo, trička, softshellové bundy a kalhoty a vydejte se na túru, či na obyčejnou procházku. Nebo najděte košík a vyrazte s dětmi na houby.

Zapalte si svíčkyZapalte si svíčky

Myslete pozitivně

Veselá mysl půl zdraví. To na podzim platí dvojnásob. Hrajte s dětmi společenské hry, společně si čtěte, zkuste namalovat svůj první obraz, vytvářejte dekorace z přírodnin. Ozdobte si váš domov světýlky, aby vás nemuselo mrzet, že je venku dříve tma. Svíčky přinesou teplo nejen do domu, ale i do vaší duše. Když si pořídíte aromalampu, spojíte příjemné s užitečným a díky vaší oblíbené vůni vám bude příjemněji.

Papírový drakPapírový drak

Počasí na draka

Přestaňte být negativní, na každém negativu si zkuste najít něco pozitivního. Fouká vítr a vy se nudíte? Vyrobte si s dětmi draka a hurá na kopec. Až přijdete domů, můžete se zahřát nějakým bylinkovým čajem, či nápojem z ručně nasbíraných šípků. Uvidíte, že vám bude dobře. A žádné viry a bakterie si na vás nedovolí.

Podzim můžete milovatPodzim můžete milovat

Článek Jak si užít podzim ve zdraví? byl publikován 15. září 2021 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...