Probiotika, malý velký pomocník

Tagy:  probiotika, antibiotika, střevní mikroflora, střevo, trávicí trakt, trávicí soustava, bakterie, imunita

Sponzorované odkazy:

Probiotika, malý velký pomocník

Probiotika jsou poslední dobou velmi oblíbeným a používaným označením pro mnoho potravinových doplňků i potravin. Bohužel, nehovoří se o ničem jiném než o jejich zázračnosti, zapomíná se na osvětlení, co to probiotika vůbec jsou, jak fungují a proč že nám vlastně pomáhají.

Co jsou probiotika?

Probiotiky se označuje skupina různých bakterií, které se běžně nacházejí v trávicím traktu člověka a které jsou dodávány lidskému organismu. Jsou to tzv. hodné přátelské bakterie, bez kterých bychom byli jen stěží živi. Ve zdravém organismu se vyskytují v určitém množství. V některých případech, například po užívání antibiotik či při onemocnění trávicího traktu, množství bakterií klesá, což zapříčiňuje celou řadu problémů. Právě při tomto poklesu se nasazují probiotika, která množství bakterií doplní a navrátí tak trávicímu traktu a celému organismu rovnováhu.

Vyberte si dobře

Není však probiotikum jako probiotikum. Tradičně se jako probiotikum konzumují zakysané mléčné výrobky, hlavně jogurty a nápoje. Mezi jednotlivými produkty je však značný rozdíl. Důležité je konzumovat výrobky s živou jogurtovou kulturou. Ideální je také sledovat koncentraci kultur, případně i jejich druh. Kromě mléčných výrobků je možné probiotika koupit třeba i ve formě kapslí či tabletek.

Antibiotika a probiotika, nutná kombinace

Antibiotikum působí proti bakteriím, buď potlačuje jejich množení, nebo je přímo usmrcuje, a tím pomáhá k uzdravení. Bohužel však stejným způsobem naloží i s těmi typy bakterií, které přirozeně osidlují střevní prostředí a zajišťují správné fungování trávicího traktu. Úbytek způsobený antibiotiky tedy musíme napravit prostřednictvím konzumace probiotik. Probiotika však optimálně užíváme společně s antibiotiky a pokračujeme po jejich dobrání.

Mnozí mají problémy s mlékem. Zde je třeba rozlišovat alergii na laktózu a alergii na mléčnou bílkovinu. Ti, kteří mají problémy s laktózou, často bez potíží snášejí fermentované mléčné výrobky. Také je třeba při užívání antibiotik důkladně pročíst příbalový leták, některé léky se s mléčnými produkty nesmí kombinovat.

Probiotika a imunita

Střevní mikroflora je velmi důležitá pro správné fungování lidského organismu. Její špatný stav poznáme například na špatné imunitě. Probiotika jsou obvykle dobrou cestou, jak imunitu posílit, jelikož je z největší části za ni zodpovědné právě střevo a jeho mikroflora.

Článek Probiotika, malý velký pomocník byl publikován 2. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...