Dieta jako novoroční předsevzetí? Jak vydržet?

Sponzorované odkazy:

Dieta jako novoroční předsevzetí? Jak vydržet?

Na konci roku si všichni dáváme novoroční předsevzetí. V průběhu ledna nás však nadšení opouští a málokdo u svých plánů vydrží. Rozhodli jste se, že se začnete stravovat zdravě a začnete se více hýbat? Přinášíme vám pár tipů, jak u tohoto pro zdraví prospěšného předsevzetí vydržet.

Hubnutí začíná v hlavěHubnutí začíná v hlavě

Dávejte si reálné cíle a monitorujte pokroky

Pokud vám trvalo 15 let nabrat 20 kilogramů navíc, určitě není reálné všechna ta kila shodit za dva měsíce. Raději si dávejte reálné cíle, jako třeba zhubnout 3 – 4 kilogramy za měsíc. Raději shazujte postupně, než abyste místo tuků shazovali svalovou hmotu a zpomalili si metabolismus. Zapište si míry a hmotnost a sledujte, jaké máte pokroky. To vás bude motivovat k dalšímu snažení.

Měřte seMěřte se

Nezkoušejte „moderní“ diety

Žádná dieta se nedá dodržovat dlouhodobě. Moderní diety – jako je například přerušovaný půst, keto dieta, nízkosacharidová dieta, středomořská dieta, paleo – každá z nich vám pomůže shodit prvních pár kilogramů, bohužel tyto diety jsou jednostranné, pokud nejste nutriční poradce také často jednostranné a mohou vám spíše ublížit – ve smyslu toho, že vám mohou chybět nějaké základní živiny.

Jezte pravidelněJezte pravidelně

Hydratujte se

Mnohdy se tělo při započetí diety zbavuje zadržené vody. Zvyšte svůj denní příjem tekutin. Měli byste vypít alespoň dva litry tekutin. Snadněji se vám také budou odplavovat odpadní látky organismu.

Netrestejte se za selhání

Pakliže se vám stane, že se třeba na návštěvě neudržíte a dáte si něco sladkého, nemusíte se nenávidět a zajídat selhání dalšími nepovolenými potravinami. Raději se jděte projít, ať vychodíte kalorie navíc a zase se k dietě vraťte. Nemáte se za co stydět. Abyste takovým situacím předcházeli, plánujte si tzv. cheat days dopředu.

Choďte na procházkyChoďte na procházky

Nemusíte každý den do posilovny

Všichni jsme zaneprázdnění, velmi často přijdeme ze zaměstnání unaveni a tak nemáme náladu se ještě balit a vydat se do posilovny. Nemusíte přehnaně cvičit každý den. I svaly musí regenerovat. Klidně jděte na procházku, nebo si doma zacvičte podle nějakého videa z internetu. Každý pohyb navíc se počítá.

Jíte zdravě, spíte, hýbete se, ale vaše výsledky neodpovídají vašemu očekávání? Nevadí! Někdy metabolismu déle trvá, než tělo začne na dietu a cvičení reagovat. U lidí, kteří se trápí dietami několik let po sobě, je metabolismus značně zpomalený. Neházejte flintu do žita a držte se plánu. Změna životního stylu je dlouhodobý proces a nemůžete čekat instantní zázraky.

Článek Dieta jako novoroční předsevzetí? Jak vydržet? byl publikován 5. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...