Proč je důležité se starat o zuby?

Sponzorované odkazy:

Proč je důležité se starat o zuby?

Většina z nás dbá na správné čištění zubů a hygienu ústní dutiny u našich dětí. Ale i my dospělí bychom se měli o svůj chrup řádně starat. Tím, jak stárneme, mění se i zdraví našich zubů.

Navštěvujte pravidelně svého dentistu.Navštěvujte pravidelně svého dentistu.

Když nebudete o své zuby a dásně pečovat, snadno se u vás může objevit paradontóza, ale zubní kazy a záněty v dutině ústní mohou ovlivnit i vaše celkové zdraví, způsobit kardiovaskulární onemocnění, zhoršit diabetes, nebo se ve vašich ústech může objevit i rakovina.

Dásně s přibývajícím věkem přirozeně ustupují a odhalují se krčky zubů. Ty jsou pak přístupnější bakteriím, jež způsobují zubní kaz. Pravidelné prohlídky u dentisty, správný postup čištění zubů, používání dentální nitě a mezizubních kartáčků, vyplachování kvalitní ústní vodou, vám pomohou předcházet vážnějším potížím.

Najděte svůj důvod k úsměvuNajděte svůj důvod k úsměvu

Pokud trpíte chronickým onemocněním a denně užíváte léky, buďte obezřetní. Některé léky mohou zpomalit tvorbu slin a způsobit sucho v ústech. Sliny udržují ústa vlhká a přirozeně omývají povrchy zubů, aby odstranily zbytky jídla, které mohou vést ke kazu. Abyste udrželi ústní dutinu hydratovanou, pijte vodu po celý den, žvýkejte žvýkačky bez cukru a nepoužívejte ústní vodu obsahující alkohol, protože ta může také dásně vysušovat.

Jak stárneme, zubní sklovina se může stát křehkou a často takové zuby praskají. Chraňte své zuby výběrem potravin, které se snadno žvýkají, a vyhněte se kousání tvrdého jídla, jako jsou topinky, slupky popcornu a kosti. Pokud pociťujete bolest při jídle nebo pití nápojů, konzultujte to se svým dentistou. Citlivé zuby jsou velmi nepříjemné, podráždí je příliš studené, či teplé jídlo a nápoje a také bývají háklivé na příliš sladké potraviny. Existují speciální zubní pasty a ústní vody pro citlivé zuby.

Pozor na pečlivé odstranění plaku. Navštivte zubní hygienu, nechte si zuby odborně vyčistit. Dentální hygienistka vám poradí, jakou velikost mezizubních kartáčků používat, poradí vám, jak nejefektivněji čistit mezizubní prostory, popřípadě i doporučí ústní sprchu.

Zdravé zuby jsou dobře čištěné zubyZdravé zuby jsou dobře čištěné zuby

Velmi citlivá místa bývají tam, kde máte implantáty a můstky. Zbytky potravy se mohou zachytit v implantátech a můstcích a způsobit zubní kaz, protože to je skvělé místo pro množení bakterií, které kaz způsobují. K čištění pod a kolem těchto zařízení použijte speciální nitě.

Dentistů je u nás málo, ceny ošetření chrupu jsou vysoké a tím, že se o zuby budete pořádně starat, ušetříte nemalé peníze. Náhrady zubů a implantáty na obě patra mohou vyšplhat i do statisíců. Raději tedy věnujte několik minut denně čištění zubů, než byste si museli brát úvěr na to, abyste měli krásné zuby.

Článek Proč je důležité se starat o zuby? byl publikován 30. března 2022 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...