6 nejčastějších dotazů spojených s léčbou křečových žil

6 nejčastějších dotazů spojených s léčbou křečových žil

Věděli jste, že křečové žíly trápí až 50 % žen a 30 % mužů v Evropě? Řada z těch, u kterých se toto onemocnění projevuje nebo ti, kteří si myslí, že by je mohlo onemocnění postihnout, má jistě mnoho otázek spojených s projevy a léčbou křečových žil. Patříte k nim také?

Přečtěte si 6 nejčastějších otázek, se kterými se setkávají odborníci z pražské BcD Clinic, kde se na léčbu křečových žil zaměřují.

Co to jsou křečové žíly?

Při tomto onemocnění dochází k refluxu v systému povrchových žil, kdy není krev z žil dostatečně odčerpávána a vrací se zpět na periferii. Vlivem přetlaku se žíly na dolních končetinách rozšiřují.

Je možné předcházet vzniku křečových žil?

Vzhledem k tomu, že vznik křečových žil vychází z genetické predispozice nebo z hormonálních vlivů, je prevence jejich vzniku prakticky nemožná. S čím se dá bojovat jsou projevy onemocnění, ke kterým patří především pocit těžkých nohou. Ke zmírnění obtíží se využívá nošení kompresních punčoch nebo užívání venotonik. Jedinou cestou, jak se onemocnění zbavit úplně, je léčba křečových žil. Více o prevenci v tomto článku.

Pozoruji potíže, kdy bych měl/a navštívit lékaře?

Zajít za lékařem byste měli pokud možno ve chvíli, kdy se u vás objeví první potíže, jako je únava nohou, těžký pocit v nohách, bolesti, tlak v nohách a nebo viditelné zvětšení žil. Nemusíte se ničeho bát. Stanovení diagnózy je prvním krokem při léčbě křečových žil.

Mohu nějakým způsobem rozvoj křečových žil ovlivnit?

Jak už jsme zmínili výše, pokud se křečové žíly jednou objeví, bez léčby se jich nezbavíte. Sami ale můžete zpomalit jejich rozvoj a můžete oddálit komplikace, které onemocnění doprovází. Zaměřte se na svůj životní styl, sportujte, konzumujte potravu bohatou na vlákninu, vitamíny, bioflavonoidy a omezte smažená jídla, rafinované sacharidy, konzervované nebo upravené potraviny, alkohol, tabák a sůl.

Jaké jsou možnosti léčby křečových žil?

Odborník vás nejdříve vyšetří a podle zjištěného rozsahu onemocnění vám nabídne vhodnou léčbu. Může se jednat o laserovou léčbu křečových žil EVTL metodou, flebektomii, sklerotizaci žil nebo laserové ošetření povrchových žilek pomocí cévního NdYAG laseru. Tyto metody jsou buď miniinvazivní nebo zcela neinvazivní a rekonvalescence po zákroku je výrazně kratší než v případě chirurgického odstranění křečových žil.

Více o možnostech léčby ZDE.

Co mě čeká po absolvování léčby?

V rámci rekonvalescence je potřeba nějakou dobu nosit kompresní punčochy a omezit sportovní aktivity. Dobu nošení určí lékař, který také navrhne další postup v rámci preventivních opatření.

Článek 6 nejčastějších dotazů spojených s léčbou křečových žil byl publikován 24. března 2022 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...