Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Dostatek vlákniny je důležitý pro vaše zdraví
Sponzorované odkazy:
Dle výzkumů je v našich končinách dlouhodobě málo zastoupena vláknina ve stravě. Navíc jsme zemí, kde je dlouhodobě nejvyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Má to přímou souvislost? A proč je důležité do jídelníčku zařadit dostatek vlákniny?
Všichni známe nejdůležitější živiny, jako jsou tuky, cukry a bílkoviny. Už jsme se naučili dodávat tělu proteiny, pokud chodíme cvičit, ale s vlákninou je většina z nás na štíru. Proč? Vždyť stačí jíst více ovoce a zeleniny a obilovin a problém je vyřešen, ne?
Vláknina se dělí na dva druhy – rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná
vláknina funguje jako „koště“, které vymete odpadní látky z našich
střev. Pomůže nám od zácpy a nadýmání. Ta rozpustná na sebe váže
vodu, zvětší v žaludku svůj objem, díky tomu máme delší dobu pocit
nasycení. Díky tomu se nám podaří shodit nějaká ta kila navíc, protože
nebudeme mít pocit hladu. Pokud do svého jídelníčku zařadíte více
vlákniny, nezapomeňte zvýšit váš pitný režim, aby ve vašem těle
vláknina mohla optimálně fungovat.
Nemyslete si, že po týdnu, kdy budete snídat ovesné vločky a ovoce, zhubnete několik kilogramů. Vyšší příjem vlákniny se projeví časem – za několik týdnů až měsíců. Čeho si jistě všimnete hned, že bude vaše stolice pravidelná, nebudete mít potíže s plynatostí, nafouklým břichem a zácpou. Nebudete na váze přibývat, protože vláknina v trávicím traktu na sebe „nalepí“ některé cukry a tuky a ty se nevstřebají. Proto je dostatečný příjem vlákniny důležitý pro udržení optimální hmotnosti.
Trpíte-li cukrovkou, i vy byste měli dbát na dostatečný příjem vlákniny. Dle výzkumů, pacienti s diabetem, kteří jedí více jak 30 gramů vlákniny denně, měli stabilnější hladinu cukru v krvi, netrpěli výkyvy hmotnosti a dlouhodobě jim nebylo nutné zvyšovat množství podávaného inzulínu.
Vláknina dokáže podpořit i zdraví vašeho srdce. Vláknina dokáže na sebe částečně absorbovat i přebytečný cholesterol a pomůže vašemu tělu ho odstranit ze zažívacího traktu dříve, než se stačí vstřebat. To však neznamená, že zvýšíte příjem vlákniny a dál se budete ládovat kuřecími křidélky z fastfoodu.
Vláknina má přímou souvislost i se zdravím vašeho střevního mikrobiomu. Nestačí přidávat pouze probiotika a prebiotika a čekat, že budete zdraví jako řípa. Vláknina slouží jako potrava pro vaše „hodné“ bakterie, které pak produkují zdravé mastné kyseliny, lépe pak bojují s infekty, záněty a dokáží vaše tělo uchránit proti běžným sezónním onemocněním. Ne nadarmo se říká, že náš imunitní systém sídlí ve střevě. Pokud máte zdravá střeva, kvalitní mikrobiom, máte také lepší imunitu.
Někteří chroničtí pacienti, jež mají potíže s přijímáním potravy, či velmi staří lidé, mají vlákniny ve stravě opravdu málo. Pokud nezvládnete sníst dostatek ovoce, zeleniny a ostatních potravin bohatých na vlákninu ve stravě, můžete vlákninu do těla dostat pomocí tabletek, či v podobě nejrůznějších smoothie.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.