Dostatek vlákniny je důležitý pro vaše zdraví

Sponzorované odkazy:

Dostatek vlákniny je důležitý pro vaše zdraví

Dle výzkumů je v našich končinách dlouhodobě málo zastoupena vláknina ve stravě. Navíc jsme zemí, kde je dlouhodobě nejvyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Má to přímou souvislost? A proč je důležité do jídelníčku zařadit dostatek vlákniny?

Všichni známe nejdůležitější živiny, jako jsou tuky, cukry a bílkoviny. Už jsme se naučili dodávat tělu proteiny, pokud chodíme cvičit, ale s vlákninou je většina z nás na štíru. Proč? Vždyť stačí jíst více ovoce a zeleniny a obilovin a problém je vyřešen, ne?

Vláknina se dělí na dva druhy – rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina funguje jako „koště“, které vymete odpadní látky z našich střev. Pomůže nám od zácpy a nadýmání. Ta rozpustná na sebe váže vodu, zvětší v žaludku svůj objem, díky tomu máme delší dobu pocit nasycení. Díky tomu se nám podaří shodit nějaká ta kila navíc, protože nebudeme mít pocit hladu. Pokud do svého jídelníčku zařadíte více vlákniny, nezapomeňte zvýšit váš pitný režim, aby ve vašem těle vláknina mohla optimálně fungovat. 

Nemyslete si, že po týdnu, kdy budete snídat ovesné vločky a ovoce, zhubnete několik kilogramů. Vyšší příjem vlákniny se projeví časem – za několik týdnů až měsíců. Čeho si jistě všimnete hned, že bude vaše stolice pravidelná, nebudete mít potíže s plynatostí, nafouklým břichem a zácpou. Nebudete na váze přibývat, protože vláknina v trávicím traktu na sebe „nalepí“ některé cukry a tuky a ty se nevstřebají. Proto je dostatečný příjem vlákniny důležitý pro udržení optimální hmotnosti.

Vláknina a diabetes

Trpíte-li cukrovkou, i vy byste měli dbát na dostatečný příjem vlákniny. Dle výzkumů, pacienti s diabetem, kteří jedí více jak 30 gramů vlákniny denně, měli stabilnější hladinu cukru v krvi, netrpěli výkyvy hmotnosti a dlouhodobě jim nebylo nutné zvyšovat množství podávaného inzulínu.

Vláknina je klíčová i pro zdraví kardiovaskulárního systému

Vláknina dokáže podpořit i zdraví vašeho srdce. Vláknina dokáže na sebe částečně absorbovat i přebytečný cholesterol a pomůže vašemu tělu ho odstranit ze zažívacího traktu dříve, než se stačí vstřebat. To však neznamená, že zvýšíte příjem vlákniny a dál se budete ládovat kuřecími křidélky z fastfoodu.

Vláknina má přímou souvislost i se zdravím vašeho střevního mikrobiomu. Nestačí přidávat pouze probiotika a prebiotika a čekat, že budete zdraví jako řípa. Vláknina slouží jako potrava pro vaše „hodné“ bakterie, které pak produkují zdravé mastné kyseliny, lépe pak bojují s infekty, záněty a dokáží vaše tělo uchránit proti běžným sezónním onemocněním. Ne nadarmo se říká, že náš imunitní systém sídlí ve střevě. Pokud máte zdravá střeva, kvalitní mikrobiom, máte také lepší imunitu.

Někteří chroničtí pacienti, jež mají potíže s přijímáním potravy, či velmi staří lidé, mají vlákniny ve stravě opravdu málo. Pokud nezvládnete sníst dostatek ovoce, zeleniny a ostatních potravin bohatých na vlákninu ve stravě, můžete vlákninu do těla dostat pomocí tabletek, či v podobě nejrůznějších smoothie.

Článek Dostatek vlákniny je důležitý pro vaše zdraví byl publikován 22. června 2022 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...