Spánek je pro novorozence klíčový. Nejčastější chyby rodičů

Sponzorované odkazy:

Spánek je pro novorozence klíčový. Nejčastější chyby rodičů

Jen co si domů dovezete miminko z porodnice, začne vám kolotoč přebalování, kojení, praní a také obav, zda vaše děťátko dobře prospívá a děláte pro něj jen to nejlepší. Určitě ano. Ale časem jsou oba rodiče značně nevyspalí a jediné po čem touží je, aby jejich miminko je nechalo v noci co nejdéle vyspat. Jak správně ukládat miminko ke spaní a jaké začátečnické chyby nedělat, aby se váš novorozenec v noci co nejdéle prospal, a vy rodiče jste si také mohli odpočinout?

Než si s novorozencem ustálíte režim, zjistíte, že každý den vstává a usíná jinak, také s věkem se jeho spánek prodlužuje a také vydrží být déle bdělý. Jediné, v čem vás můžeme ujistit, že časem bude miminko spát déle a déle a jednou přijde den, kdy začne spát celou noc. Do té doby se budete sice muset zásobit krémy proti kruhům pod očima a naučit se usnout, co možná nejdříve, hned jak vaše děťátko usne, ale všechno to nevyspání je vykompenzováno neskutečnými pokroky dítěte a jeho roztomilostí. Vězte, že i na tuto dobu, která se točí jen kolem potřeb dítěte, jednou budete s láskou vzpomínat.

Naučte děti pomocí každodenních rituálů, kdy je doba jít spát. Po koupeli, příjemné masáži, po vyprávění pohádky, či zpívání. Jemně položte dítě do postýlky, můžete mu v rámci uspávacího rituálu pustit kolotoč s příjemnou melodií. Je jen na vás, jak si uspávací rituál přizpůsobíte. Na noční spánek by miminko mělo usínat v postýlce, zatáhněte závěsy, zajistěte klid. Tak bude vědět, že je doba jít spát. Neuspávejte dítě na gauči, či nošením. Upletete si na sebe bič. Už nosit a houpat čtyřkilové dítě je celkem fuška, představte si, až bude mít kilogramů deset…

Velmi často rodiče pro uspávání používají autosedačku, ve které dítě houpají, co je horší spousta novopečených rodičů nechá dítě v autosedačce doma spát. To je však naprosto nehodné. Ničíte tím dítěti páteř. Dítě musí spát na rovné podložce, autosedačku berte jako „nutné zlo“ pouze na cestování.

Náš tip: Sháníte dětské látkové peny, či třeba svrchní kalhotky s patentky? Navštivte webové stránky www.delamedoplen.cz, kde si určitě ze široké nabídky vyberete.

Postýlka je ideální, myslete také na to, že kde a jak dítě spí, má vliv na syndrom náhlého úmrtí kojence. Jedna strana přikrývky by měla být zastrčená pod matraci, aby se dítě pod ni nemohlo nakutálet a udusit se. Nejrůznější mantinely do postýlky sice vypadají parádně a hezky na fotkách, ale dítě se do nich může zamotat, při nejhorším i uškrtit. Navíc se špatně perou a zadržují prach a jsou pro kojence naprosto nevhodné.

Chcete-li zabránit tomu, aby se dítko bouchalo ručičkami o tyčky postýlky, pořiďte mu hnízdečko do postýlky, nebo dítě umístěte do zavinovačky. Pozor ani v zavinovačce jej nezavazujte příliš těsně, dbejte na to, že pokud bude v zavinovačce, nemělo by být příliš teple oblečené, aby se nepřehřálo. I to má vliv na syndrom náhlého úmrtí kojence. V místnosti, kde miminko spí často přes den větrejte, určitě tam nesmíte kouřit! Bohužel i tací rodiče se najdou.

Do postýlky nedávejte ani velké plyšáky, které by mohly na miminko spadnout a udusit ho. I když jste nevyspalí, nikdy nebuďte na miminko vzteklí, nekřičte, že už je zase vzhůru apod. i když s vámi cloumají hormony a vaši náladu značně ovlivňuje spánková deprivace, snažte se na miminko mluvit klidným a tichým hlasem, jedině tak zase v noci rychle usne.

Článek Spánek je pro novorozence klíčový. Nejčastější chyby rodičů byl publikován 12. října 2022 v 07.00 v rubrice Rodina. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...