Kolagen je hojně užívaným potravinovým doplňkem – co byste o něm měli vědět?

Sponzorované odkazy:

Kolagen je hojně užívaným potravinovým doplňkem – co byste o něm měli vědět?

Kolagen neužívají pouze nadšení návštěvníci posilovny, jak by se mohlo zdát, ale i ženy pro pěknou pleť a vlasy, či lidé, kteří mají potíže s bolestmi kloubů. Aby kolagen správně fungoval a přinášel benefity pro vaše zdraví, musí se užívat správně. Spousta lidí to však nedělá.

Existuje mnoho typů kolagenu, z nichž každý je složen z různých „peptidů“ nebo aminokyselin. Různé typy tvoří kůži a šlachy na rozdíl od chrupavek. Zjistit, které z nich mohou pomoci vašemu kýženému účelu, se však ukázalo jako složité. Většina prášku kolagenových doplňků trhu obsahuje to, co je známé jako „hydrolyzovaný“ kolagen typu I, který byl extrahován z kůží, kostí nebo rybích šupin. Hydrolyzovaný jednoduše znamená, že aminokyselinové řetězce byly rozloženy na mnohem menší jednotky, což je proces, který umožňuje prášku rozpustit se v horkých i studených kapalinách. Tento typ kolagenu se stal neuvěřitelně populární díky tomu, že ho můžete přidat do všeho – od horké kávy a polévek až po studené nápoje a smoothies.

Jaké jsou přínosy kolagenových doplňků?

Klouby

Kolagenové doplňky zlepšují hybnost kloubů, pomáhají bojovat například s osteoartrózou, při dlouhodobém užívání kolagenu se snižuje zánět v kloubech. Ovšem nefunguje to tak, že máte poškozené klouby, například zraněním a kolagen vám je opraví a budete běhat jako dříve. Což si často uživatelé myslí. Máte-li nemocné klouby, zvažte obstřiky pomocí kolagenových injekcí – ty mívají rychlejší a dlouhodobější účinek.

Kosti

Hustota kostí může být ovlivněna při současném podávání kolagenu, vitamínu D a vápníku. Existují studie, které potvrzují, že tato trojkombinace pomáhá ženám v menopauze udržet zdraví kostí a je účinná proti řídnutí kostí a zpomaluje nástup osteoporózy.

Pokožka a vlasy

Kolagen je jedním ze způsobů, jak předcházet vzniku předčasných vrásek. Velké množství žen užívá kolagen právě z tohoto důvodu. Když dodáte do stravy kolagen, jistě si všimnete lepšího zdraví nehtů, vlasů, možná trošku pevnější pokožky, ale nemůžete čekat zázraky. Když dodáváte do organismu kolagen ústy, značná část kolagenu nepřežije putování našim trávicím traktem, takže množství kolagenu, které naše tělo využije pro zlepšení kvality pleti je minimální. Bez vitamínu C, zdravého životního stylu a dostatečné hydratace, vám budou kolagenové preparáty k ničemu. Pokud chcete, aby kolagen měl na vaši pleť účinnost, vybírejte kolagen druhého typu, který je odolnější a dokáže lépe odolat trávení.

Kolagen vás sám o sobě nezachrání, pokud nebudete ve své stravě mít dostatek zdravých potravin. Vždy si přečtěte složení výrobku a kupujte pouze certifikovaný kolagen, abyste měli jistotu, že neobsahuje zbytečné přídatné látky, nebo třeba těžké kovy, což se často stává u rybích kolagenů. A nezapomeňte, že stejně jako u všeho – i při užívání kolagenu platí zlaté pravidlo „všeho s mírou“.

Článek Kolagen je hojně užívaným potravinovým doplňkem – co byste o něm měli vědět? byl publikován 30. srpna 2023 v 07.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...