Jak se starat o pleť po čtyřicítce?

Jak se starat o pleť po čtyřicítce?

V dnešní době jsou čtyřicetileté ženy obvykle v lepší kondici než bývaly naše maminky. Máme více možností, jak se o sebe starat. Čtyřicítka je důležitým bodem zlomu, pokud se jedná o péči o vaši pleť. Čím dříve začnete bojovat proti jejímu stárnutí, tím lépe. Jak na to?

Díky hormonálním změnám, které způsobuje nastupující perimenopauza, můžete sledovat, že má vaše pleť jinou strukturu, než měla třeba ve dvaceti. Obvykle již nemáte potíže s akné, pleť začíná být suchá, začínají se tvořit vrásky, máte povolenější kontrury obličeje.

Menší elasticita k tomuto věku patří, protože klesá produkce elastinu ve vaší pokožce. Přičtěte tomu dobu strávenou v soláriích, na sluníčku, diety, stresovou zátěž – a výsledkem je nepěkně vypadající a o pár let starší pleť. Díky perimenopauze mají ženy také méně estrogenu, který také ovlivní zářivost a plnost pleti.

Pokud jste prozatím nepoužívala na pleť žádná séra, ani krémy a odličovala jste se pomocí univerzálních odličovacích ubrousků, měla byste si zajít koupit alespoň základní kosmetické pomocníky, které vám pomohou bojovat proti stárnutí.

Důležité je každý den pokožku důkladně očistit, zvlhčit a ochránit před slunečním zářením a volnými radikály.

Přípravky na čištění pleti

Produktů na čištění pleti je opravdu spoustu, od čisticích vod až po výživná mléka, která během čištění dodají vaši pleti bonus navíc v podobě vitamínů a minerálů.

Hydratační krém s antioxidanty

Po důkladném vyčištění pleti se snažte dodat pleti vlhkost pomocí hydratačního krému s antioxidanty, které pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály, jako je UV záření, znečištěné prostředí a ovzduší. Volte krémy, které dodají lipidy, ceramidy a niacinamid.

Opalovací krémy

Sluníčko má na svědomí jemné linky, tmavé skvrny, změnu textury. Většina odborníků doporučuje opalovací krém na minerální bázi, aby se zabránilo potenciálnímu podráždění, které může přijít s opalovacími krémy na chemické bázi. Noste opalovací krém s ochranným faktorem každý den. Nebude na škodu používat make-up s ochranným faktorem také.

Zázračný retinol

Večer by do vaší rutiny měl bezpodmínečně patřit retinol. Zvyšuje obsah kolagenu, elasticitu pokožky, bojuje proti pupínků, zlepšuje její texturu, vyzmizíkuje jemné linky a vrásky. S retinolem musíte začínat postupně a opatrně. Může způsobit zarudnutí a vysychání pokožky, používejte ho zezačátku třeba dvakrát týdně, vždy po hydratačním krému. Aplikace večer je důležitá, protože některé přípravky s retinolem by neměly přijít na slunce.

Vitamín C

Aplikace séra s vitamínem C po čištění pleti pomáhá odstranit skvrny a nerovnoměrný tón pleti. Navíc pleť rozjasní a rozzáří. V kombinaci s kyselinou hyaluronovou tvoří nerozlučné kombo, jež vám z tváře dokáže umazat několik let.

Hydratace

Je jen na vás, jaký hydratační krém, či sérum si vyberete, ale vždy by mělo obsahovat kyselinu hyaluronovou. Ta dodá pokožce hydrataci, navíc vlhkost v pleti dokáže uzamknout.

Myslete na oči

Začněte nosit sluneční brýle, opravdu poctivě. Mžourání do sluníčka zhoršuje vrásky kolem očí. To samé platí i o nekompenzo­vaných očních vadách. V základní kosmetické výbavě by vám po čtyřicítce neměl chybět kvalitní krém, či sérum, které vám pomohou pečovat o oční okolí. Vyberte si takový, který vám nebude dráždit oči. Na trhu jich je opravdu spousta. Kruhy pod očima vám pomohou zmírnit nejrůznější roll-ony například s růžovou vodou, či chladivým efektem. Vůbec neuděláte chybu, budete-li skladovat oční krém v chladničce, po ránu vám krásně osvěží pleť v okolí očí.

Peeling

S peelingem to nepřehánějte, ať již tak suchou pokožku nevysušujete, ale určitě by peeling měl patřit do vaší týdenní rutiny. Zbaví vás odumřelých buněk, pleť bude snadněji absorbovat účinné látky z krém a sér. Navíc vaše pokožka bude po použití peelingu vypadat mladší.

Článek Jak se starat o pleť po čtyřicítce? byl publikován 8. listopadu 2023 v 07.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...