Jak na potravinové alergie?

Tagy:  zdraví, zdravá strava, stravování, lepek, celiakie, mléko, laktóza

Sponzorované odkazy:

Jak na potravinové alergie?

S klasickou alergickou reakcí se dnes setkala již drtivá většina populace, včetně velmi malých dětí. Téměř všichni si vybavujete pálení, kopřivku, ale také rýmu, nateklé oči či kašel nebo dokonce dušnost. Klasická alergie v mnohém připomíná nachlazení, nicméně není dočasná a její příznaky se obvykle mírní medikamenty, určenými právě pro alergiky. Něco jiného však představují potravinové alergie, které jsou čím dál rozšířenější a takřka bychom je mohli řadit k civilizačním onemocněním. Že jste doposud alergii na potraviny neměli? To ovšem neznamená, že se u vás neprojeví třeba zrovna dnes. Jak s potravinovou alergií bojovat a čím nahradit jídla, která nemůžete konzumovat?

Autor: CassidyAutor: Cassidy

Celiakie nemusí být vrozená

Celiakie je jiným slovem alergie na lepek. Ten se objevuje v pečivu, těstovinách, v koláčích a jiném pečení a často také v sušenkách, sucharech a podobně. Lepek mohou obsahovat i ořechy, proto je třeba pozorně číst všechny příbalové informace. Alergie na lepek může lidem velmi znepříjemňovat život, neboť takový jedinec, po požití lepku, trpí bolestmi břicha, zvracením, průjmy a může si přivodit i krvácení z konečníku či obdobné potíže. Jakmile u sebe zpozorujete nepřiměřené reakce na potraviny s lepkem nebo následně u lékaře alergii zjistíte, je třeba okamžitě zakročit a nasadit bezlepkovou dietu. To samozřejmě znamená nekonzumovat v italských restauracích pizzu a těstoviny, ale naopak se zaměřit na zeleninu, masa, luštěniny, ovoce a také na bezlepkové pečivo. A co se stane, pokud lepek požijete? Pravděpodobně se objeví zažívací potíže, které upozorňují na konzumaci nevhodné suroviny. Z dlouhodobějšího hlediska se jedná o nebezpečnou záležitost, která by mohla vést až ke zničení střev.

Alergie na laktózu je čím dál častější

Velmi obvyklou záležitostí se stává také alergie na laktózu, která má obdobné příznaky jako celiakie. V tomto případě platí to samé, aneb musíte z jídelníčku vyřadit mléčné výrobky, a to i ty zakysané. Klasické mléko tak nahraďte kozím nebo ovčím, pokud vám jsou proti srsti, sáhněte po přírodní variantě v podobě mléka sojového. To samé platí u jogurtů, dezertů a samozřejmě také sýrů.

Autor: www.bluewaikiki.comAutor: www.bluewaikiki.com

Článek Jak na potravinové alergie? byl publikován 27. dubna 2015 v 15.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...