Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Glykemický index - aneb stablizujte hladinu cukru
Sponzorované odkazy:
Glykemický index, to je pojem, který se v poslední době stává stále více populárním. Řítí se na nás ze všech stran. Možná jste o něm slyšeli v televizi, možná jste o něm četli v novinách. Možná ale taky nevíte, co to vůbec je. Proto doufám, že vám to následující článek pomůže objasnit.
Nebojte se, žádné složité definice na vás chrlit nebudu, pokusím se vám to vysvětlit co nejjednodušeji. Glykemický index je vlastně číslo od 0 do 100, které označuje, jak dlouho se v těle rozkládá cukr z určité potraviny. Neboli jak intenzivně ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Je-li číslo vysoké, cukr se rychleji štěpí a také vstřebává.
Možná jste to někdy zažili: Hezky se najíte, jste spokojení, nadláblí. Za hodinku nebo dvě však začnete najednou mít velký hlad. Jak je to možné? Funguje to takhle. Sníte například dva bílé rohlíky, zapijete to sladkým nápojem a váš cukr (glukóza) v krvi za pár chvil vyletí do výše (s ním samozřejmě i hladina inzulínu). Takže váš mozek dostane zprávu, že jste plní cukru, energie a vše je v pořádku a tak přestanete mít hlad. Za krátkou dobu 1–2 hodiny ovšem v krvi spadne pod normu a budete potřebovat rychle dodat energii, takže sníte první věc, co najdete, pravděpodobně něco sladkého. Takže Jídlo se tedy řadí, rozděluje do tří skupin, podle hladiny glykemického indexu, dále jen GI: Nízký GI: méně než 55 – Tedy nejvhodnější potraviny jsou: Celozrnné výrobky (pečivo, špagety, těstoviny), sója, zelenina, dlouhá neloupaná rýže, fazole. A teď vás určitě překvapím, patří zde i hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, což je 70% a více. Druhá skupina je poněkud užší, ale pojďme si je také představit: potraviny se středním GI: 56–69, patří zde například hrozinky, brambory vařené ve slupce, banány a některé druhy bílé rýže i sýrová pizza. V poslední skupině se konečně objevují vámi oblíbené a tak nezdravé suroviny, tedy vysoký GI: 70–100: Zde najdeme cukr, čokoládové tyčinky, med, bramborová kaše, bílá mouka (tedy všechno bílé pečivo), ale například i vařená mrkev. Teď jistě mnoho lidí zklamu, ale jeden z nejvyšších GI má i pivo.
Nastal čas si říct, v čem konkrétně vám poctivý výběr našeho jídelníčku (co se týče GI) pomůže.
Na závěr bych chtěl ještě říct, že nejnižší glykemický index není vždy naprosto nejlepší. Jestli někdy budete vystaveni velké námaze a dlouho nebudete jíst, je dobré potom skombinovat nízký GI se středním nebo trochu vyšším (ale pivo na mysli nemám), aby tělo dostalo nějaké cukry i dřív a doplnilo si tak energii.
Pro ty, kteří se chtějí dozvědět ještě víc nabízím tuto stránku (v angličtině) http://www.glycemicindex.com/
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.