Glykemický index - aneb stablizujte hladinu cukru

Tagy:  Glykemický index, GI, hladina cukru, hladina glukozy, vysvětlení glykemického indexu

Sponzorované odkazy:

Glykemický index - aneb stablizujte hladinu cukru

Glykemický index

Glykemický index, to je pojem, který se v poslední době stává stále více populárním. Řítí se na nás ze všech stran. Možná jste o něm slyšeli v televizi, možná jste o něm četli v novinách. Možná ale taky nevíte, co to vůbec je. Proto doufám, že vám to následující článek pomůže objasnit.

Vyzkoušejte ovesné vločkyVyzkoušejte ovesné vločky

Tak co to vlastně je?

Nebojte se, žádné složité definice na vás chrlit nebudu, pokusím se vám to vysvětlit co nejjednodušeji. Glykemický index je vlastně číslo od 0 do 100, které označuje, jak dlouho se v těle rozkládá cukr z určité potraviny. Neboli jak intenzivně ovlivňuje hladinu glukózy v krvi. Je-li číslo vysoké, cukr se rychleji štěpí a také vstřebává.

Vliv glykemického indexu na tělo:

Možná jste to někdy zažili: Hezky se najíte, jste spokojení, nadláblí. Za hodinku nebo dvě však začnete najednou mít velký hlad. Jak je to možné? Funguje to takhle. Sníte například dva bílé rohlíky, zapijete to sladkým nápojem a váš cukr (glukóza) v krvi za pár chvil vyletí do výše (s ním samozřejmě i hladina inzulínu). Takže váš mozek dostane zprávu, že jste plní cukru, energie a vše je v pořádku a tak přestanete mít hlad. Za krátkou dobu 1–2 hodiny ovšem v krvi spadne pod normu a budete potřebovat rychle dodat energii, takže sníte první věc, co najdete, pravděpodobně něco sladkého. Takže Jídlo se tedy řadí, rozděluje do tří skupin, podle hladiny glykemického indexu, dále jen GI: Nízký GI: méně než 55 – Tedy nejvhodnější potraviny jsou: Celozrnné výrobky (pečivo, špagety, těstoviny), sója, zelenina, dlouhá neloupaná rýže, fazole. A teď vás určitě překvapím, patří zde i hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, což je 70% a více. Druhá skupina je poněkud užší, ale pojďme si je také představit: potraviny se středním GI: 56–69, patří zde například hrozinky, brambory vařené ve slupce, banány a některé druhy bílé rýže i sýrová pizza. V poslední skupině se konečně objevují vámi oblíbené a tak nezdravé suroviny, tedy vysoký GI: 70–100: Zde najdeme cukr, čokoládové tyčinky, med, bramborová kaše, bílá mouka (tedy všechno bílé pečivo), ale například i vařená mrkev. Teď jistě mnoho lidí zklamu, ale jeden z nejvyšších GI má i pivo.

Hladina glukozy v krviHladina glukozy v krvi

V čem je nižší GI lepší?

Nastal čas si říct, v čem konkrétně vám poctivý výběr našeho jídelníčku (co se týče GI) pomůže.

  1. S nižším GI vám pomůže lépe kontrolovat váš hlad. Už to není jako na houpačce!
  2. Podstatně snižuje riziko cukrovky a inzulínové rezistence.
  3. Delší fyzický/psychický výkon už nebude takový problém.

Na závěr bych chtěl ještě říct, že nejnižší glykemický index není vždy naprosto nejlepší. Jestli někdy budete vystaveni velké námaze a dlouho nebudete jíst, je dobré potom skombinovat nízký GI se středním nebo trochu vyšším (ale pivo na mysli nemám), aby tělo dostalo nějaké cukry i dřív a doplnilo si tak energii.

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět ještě víc nabízím tuto stránku (v angličtině) http://www.glycemicindex.com/

Článek Glykemický index - aneb stablizujte hladinu cukru byl publikován 8. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...