Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko

Tagy:  jablko, potravina, jídlo, pokrmy, recepty, strava, zdraví

Sponzorované odkazy:

Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko

Slané i sladké pokrmy jsou běžnou součástí každodenního jídelníčku většiny lidí a i když si možná nepotrpíte příliš na sladkosti, čas od času si nějaký ten cukr dopřejete, ať už v podobě koláče, sušenky nebo jen zdravého ovoce. Většina potravin je ryze sladkých nebo naopak použitelných do slaných pokrmů. Cibuli a česnek byste těžko přidali k borůvkovým kynutým knedlíkům a stejně tak lesní plody nepřidáte k bůčku. Existují ale naopak potraviny, ze kterých můžete, dle libosti, připravovat dobroty jak slané, tak sladké. Jednou z takových surovin je například jablko, které je velice variabilní. Víte, jaké všechny pokrmy můžete z jablka přichystat?

Jablečné chutney

Chutney je jakási zavařenina nebo ostřejší marmeláda, která se zpravidla podává ke zvěřině, červenému masu nebo paštice. Masu dodá příjemnou nasládlou chuť a zjemní jeho těžkost. Chutney si můžete vyrobit buď v pohodlí domova anebo jej zakoupit v běžných potravinách a specializovaných obchodech. Velmi časté je chutney neboli marmeláda k masu ze směsi jablek a zkaramelizované cibule.

Autor: Rachel TayseAutor: Rachel Tayse

Bramborový salát trochu jinak

V posledních letech se rozmohl trend zdravé stravy a fitness, do které příliš nepatí česká těžká jídla. Těm se však někdy velmi obtížně vyhýbá, a to především o svátcích, kdy je smažený kapr, řízky, bramborový salát a tuna cukroví zkrátka na místě. Co takhle připravit si ale odlehčenou verzi bramborového salátu? Do klasického receptu přidejte ještě na kostičky nakrájená jablka a místo majonézy zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Lehká verze bude příjemným zpestřením a vy si nebudete muset tolik hlídat postavu.

Jednoduchý koláč na každý den

Přemýšlíte často, co si dát k odpolední kávě, co si s sebou zabalit do práce za svačinu nebo jaké jídlo dát dětem do školy, aby stále nejedly světlé pečivo a sušenky? Vyzkoušejte velmi jednoduchý recept na vláčnou zdravou buchtu s jablkem. Do směsi celozrnné žitné mouky, ovesných vloček, vejce, mléka a rozinek přidáte na jemno nastrouhané jablko a dle chuti ořechy. Směs vylijete na vymazaný a vysypaný plech a pečete dorůžova. Vláčný a nadýchaný koláč je výborný několik dní a chutnat bude celé rodině.

Ovesná kaše jako start dne

Vyzkoušeli jste již k snídani tolik oblíbené ovesné kaše? Nejenom, že vám hned po ránu dodají spoustu energie, ale navíc jsou plné zdravých sacharidů a pokud vám chutnají, připravovat si je můžete na nekonečně mnoho chutných způsobů. Co říkáte například na ovesnou kaši s mandlovým mlékem, svařenými jablky se skořicí a burákovým máslem?

Autor: Frédérique Voisin-DemeryAutor: Frédérique Voisin-Demery

Článek Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko byl publikován 1. března 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...