Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti?
Sponzorované odkazy:
Děti jedí ovoce a zeleninu v mnohem větší míře než jejich rodiče. To je názor dětí z 16 seminářů na pražských základních školách, které v červnu proběhly mezi žáky prvního stupně. Ovoce a zelenina bezesporu patří do jídelníčku dětí stejně jako dospělých. Meloun nebo okurka navíc v létě osvěží, doplní tělu tekutiny (jak velkým, tak malým, kteří někdy mívají problém s pitným režimem) a třeba i nahradí jídlo, když na něj není v parných dnech chuť.
„Děti vědí, že ovoce a zelenina jsou zdravé, a proto je důležité je jíst, jen si neuvědomují, v jakých všech formách mohou jednotlivé druhy konzumovat – jako například ve formě kompotu a sterilované zeleniny, v pokrmech, jako ovocné nebo zeleninové šťávy,“ svěřuje se se svými zkušenostmi nutriční terapeutka Věra Boháčová z Poradenského centra Výživa dětí. „Pravidlo jíst denně ovoce a zeleninu děti znají, ale informace, že by měly být součástí každého denního jídla, pro ně už příliš známá není. Většina dětí prozradila, že ovoce a zeleninu jí, ale jejich rodiče ne, spíše výjimečně,“ dodává Boháčová. Obecně platí, že dívky a ženy konzumují větší množství ovoce a zeleniny než chlapci a muži. Rozdíly mezi pohlavími se objevují už ve věku, kdy je ještě nepravděpodobný vliv vědomostí o výživě. Na spotřebu ovoce a zeleniny má vliv i věk. U dětí a adolescentů má spotřeba sklon s věkem klesat, u dospělých je vztah mezi věkem a příjmem opačný, spotřeba s věkem stoupá. Čím dříve jsou děti se zeleninou seznámeny, tím pravděpodobněji budou mít vyšší míru spotřeby v předškolním věku. Dospělí, kteří v dětství konzumovali velké množství ovoce a zeleniny, je konzumují ve větším množství i později. Co když děti ovoce nebo zeleninu jíst nechtějí? Děti se často učí pozorováním svých rodičů a sourozenců, kteří by jim proto měli být dobrým příkladem i ve stravování, a poskytnout jim tak základ pro osvojení zdravých stravovacích návyků. Chování starších členů rodiny určitě ovlivňuje i to, jak dítě reaguje na ovoce a zeleninu. „Když připravíme salát, naservírujeme si pěknou porci a řekneme dítěti, že nám moc chutná, potom bude i dítě jíst salát s chutí. Více ovoce a zeleniny bude dítě jíst, přidáme-li ovoce nebo zeleninu do jeho oblíbeného jídla. Můžeme například přidat na cereálie nakrájené banány, do jogurtu borůvky, z jahod a mléka umixovat koktejl, do obloženého sendviče přidat list salátu a kolečko rajčete, do polévky kolečka mrkve a růžičky brokolice,“ radí Věra Boháčová. Konzumaci ovoce a zeleniny ovlivňují také stravovací preference. Když dítě přechází na pevnou stravu, zpočátku mu některá jídla nemusejí chutnat (například mnoho druhů zeleniny má nahořklou chuť). Pak je nutné nabízet tyto druhy častěji než jiné, aby si na ně dítě zvyklo. Rodiče, kteří dětem ovoce a zeleninu vnucují nátlakem a odměnami, obvykle nedosahují valného úspěchu, ale ještě silnějšího odporu. Daleko lepším přístupem je nabízet dětem pestrou stravu s různou chutí a konzistencí, trpělivě podávat potraviny, které dětem zpočátku příliš nechutnají, a dobře hrát vzorovou roli. Stravovací preference se sice do značné míry vyvinou v dětství, ale postupem času se mění a lze je změnit i v dospělosti.
Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz
Článek Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti? byl publikován 3. září 2015 v 16.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pohybem ke zdraví 09.09.2008 15.13
- Dbejte i o své psychické zdraví 01.12.2008 03.01
- Plavání pro naše zdraví 07.08.2010 00.00
- Dojděte si pro zdraví 30.12.2020 00.00
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Alpro – zdraví z přírody
- Čokoláda Lindt – v čem spočívá její tajemství
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.