Účinky exotického ovoce

Tagy:  papája, guave, kaki, exotické ovoce, tropické ovoce

Sponzorované odkazy:

Účinky exotického ovoce

Exotické ovoce obecně vyniká obsahem vitamínů, karotenoidů a mnoho specifických látek příznivě ovlivňující náš organismus. Příznivé působení melounu, manga a ananasu jsme se již mohli dočíst v článku . Nyní se zaměřme na méně známé, ale o to chutnější a příznivěji působící ovoce.

Guava

Guava je zelený podlouhlý plod guavy obyčejné. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, dokonce se řadí k ovoci na tento vitamín nejbohatšímu. Guava je také dobrým zdrojem karotenoidů, které se v těle přeměňují na vitamín A a mají silný antioxidační účinek. Plod guavy obsahuje také vlákninu, čímž prospívá našemu trávení. Guava je velice vhodná pro ty, kteří mají problémy s vysokým tlakem, cholesterolem i arteriosklerózou. Guava také neutralizuje účinky nikotinu a na tělo má osvěžující účinek. Ochutnejte guavu čerstvou či v jako hotový produkt, například džem či kompot. Má jemnou a lahodnou chuť.

Papája

Papája je poměrně velkým plodem obvykle světle zelené barvy. Když je čerstvá ,má poměrně měkkou dužinu, která má sytě oranžovou barvu. Uvnitř plodu nalezneme množství kulatých černých zrníček, které při úpravě papáji pečlivě vydlabeme. Důžina papáji je neuvěřitelně lahodná a a chutná.

Lahodná čerstvá papája, autor: Brave Sir RobinLahodná čerstvá papája, autor: Brave Sir Robin

Papája obsahuje vysoké množství karotenoidů, především betakarotenu. Spolu s vitamínem C působí betakaroten jako prevence před srdečními onemocněními a zhoršování stavu tepen. Papája má obecně zklidňující účinky, především hojí záněty a podporuje trávení. Je velice dobře stravitelná a dokonce se doporučuje při trávicích těžkostech a žaludečních problémech. Papája pomáhá také při střevních parazitech a jejích účinků lze skvěle využit při péči o pleť. Papája obsahuje mimo jiné draslík, kyselinu listovou, papain a vlákninu. Papája je v hojném množství konzumována především v tropech, kde roste.

Kaki

Kaki je oranžový plod japonského stromu a vyniká netradiční téměř želatinovou dužinou a svou jedinečnou jemnou chutí. Kaki obsahuje poměrně vysoké množství sacharidů, především fruktózu a glukózu. Kaki obsahuje pektin a vlákninu, dokáže zmírnit záněty a příznivě působí na stěny střev. Díky obsahu taninů je kaki vhodným pomocníkem při střevních potížích. Kaki se může pochlubit také obsahem vitamínu C a E a přítomností stopových prvků. Kaki je svými účinky vhodný pro diabetiky a při kardiovaskulárních potížích.

Článek Účinky exotického ovoce byl publikován 13. prosince 2009 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...