Maniodepresivni psychóza

Tagy:  psychóza, deprese, mánie, maniodepresivní psychóza

Sponzorované odkazy:

Maniodepresivni psychóza

Maniodepresivní psychóza je život na houpačce. Jednou letíte až do oblak plni optimismu a energie, podruhé spadnete na nejhlubší dno s těmi nejčernějšími myšlenkami.

Co je maniodepresivní psychóza?

Maniodepresivní psychóza neboli bipolární afektivní porucha je velmi vážné psychické onemocnění, kterým trpí 1% světové populace. Jak již samotný název napovídá, u člověka trpícího touto poruchou dochází ke střídání pocitů nekontrolovatelné radosti a vitality – mánie a pocitů smutku a prázdnoty – deprese.Tyto stavy se střídajía objevují se v nepravidelných časových intervalech, kdy postižený může být v klidovém stádiu i několik let.

Vyjádření deprese, autor: JaneArtVyjádření deprese, autor: JaneArt

Jaké jsou příčiny maniodepresivní psychózy?

Hlavní roli při vzniku maniodepresivní psychózy hraje genetická indispozice a časté stresové situace. Jednoznačnou příčinu jejího vzniku ale nelze říci.Často nemívá ani počáteční varovné signály. Dalšími faktory které také vznik maniodepresivní psychózy ovlivňují jsou například roční období, častá fyzická námaha, strach, smutek, atd.

Jak se maniodepresivní psychóza projevuje?

Jak již bylo řečeno jde o střídání dvou protikladných období nálad. V manickém období je člověk až nepřirozeně veselý, vitální až hyperaktivní, má zvýšenou sexuální potřebu, naopak sníženou potřebu spánku, cítí se plný energie, nic pro něj není problém. Jenže to je jen začátek. Následují příznaky jako jsou potíže s vyjadřováním, přeceňování sama sebe, agresivita, riskantní chování, ztráta racionálního uvažování, někdy se také vyskytují halucinace, paranoidita, atd. Období mánie poté střídá období deprese. Při něm postižený své chování úplně otočí. Začne být málomluvný, vyhýbá se kontaktu s okolím, je podrážděný, smutný, cítí se naprosto vyčerpaný, předem vzdá jakoukoliv aktivitu, jelikož je přesvědčený, že to nezvládne. Někdy deprese dochází až do stádia, kdy člověk přemýšlí o sebevraždě nebo se o ní dokonce pokouší.

Štěstí, autor: Anton KlepkeŠtěstí, autor: Anton Klepke

Existuje léčba?

Ano, existuje. Většinou se aplikuje podávání antidepresiv nebo jiných psychofarmak, dále jsou nutné pravidelné konzultace s psychiatrem a v některých případech se využívá i léčba elektrickými šoky.

Lze maniodepresivní psychóze předcházet?

Prevence jako taková neexistuje, jelikož se jedná o dědičnou chorobu. Pokud se maniodepresivní psychóza vyskytla v rodině, lze se bránit tak, že se budeme vyhýbat stresovým situacím, budeme mít dostatečnou fyzickou i psychickou aktivitu, dostatek spánku a odpočinku, omezení užívání alkoholu a návykových látek, apod.

Článek Maniodepresivni psychóza byl publikován 18. srpna 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...