Lněný olej a jeho přínosy lidskému organismu

Tagy:  len, lněné semínko, gastronomie, alergie, kůže, pokožka, olej

Sponzorované odkazy:

Lněný olej a jeho přínosy lidskému organismu

Lněný olej stejně jako lněné semínko samotné obsahuje mnoho příznivě působících látek a má na naše tělo i zdraví blahodárný vliv. Lněný olej má široké vnější i vnitřní uplatnění a v našich domácnostech proto jistě nalezne své místo. V mnohých ohledech snad dokonce místo nezastupitelné.

Zázrak zvaný lněné semínko

Olej získávaný ze semínek lnu je prospěšný v mnoha ohledech. Pomáhá jako prevence před srdečními onemocněními, je užitečný při neplodnosti a pro naši krásu má rovněž příznivé působení. To vše zejména díky obsahu mnoha prospěšných látek a minerálů. Asi nejvýznamnější je zastoupení nezbytných esenciálních mastných kyselin, jako je omega-3 a omega-6 mastná kyselina. Dále to jsou také ligany, působící na hormony, čímž pomáhají v boji s tak nebezpečnými chorobami, jako je rakovina. Olej z lněného semínka je užitečný také při zápasení s bakteriemi, viry či plísněmi.

Lněným semínkem ku zdraví

Zaměříme-li se na vnitřní užívání lněného oleje, jistě oceníme jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Jeho působení nám přinese úlevu také při dlouhodobých zánětech, například při zánětu tlustého střeva či žlučníku. Lněný olej dokáže upravit metabolismus tuků a léčí se jím dokonce i ateroskleróza. Olej může být užitečný také při léčbě mozkových poruch a Alzheimerovy choroby. Oceníme jej také při zácpě. Má protizánětlivé účinky a odkáže dokonce léčit některé formy ženské i mužské neplodnosti.

Drobně kvetoucí lenDrobně kvetoucí len

Se lněným olejem za krásnějším tělem

Lněný olej je nejen zdravý a prospěšný mnoha naším orgánům, uplatní se také jako prostředek ke krásnějšímu zevnějšku a péči o tělo. Olej ze lněného semínka se uplatní při nejrůznějších ekzémech a kožních problémech, jako je dermatitida či akné. Můžeme jej použít k lokálnímu ošetření popálenin, oděrek či popraskané pokožky. Kůži zjemní, zvláční a také ji regeneruje a předchází vzniku jizev. Můžeme jej použít také na problematickou pleť a jako regeneraci po ozařování. Má protizánětlivé a protialergické účinky.

Používání lněného oleje

U lněného oleje je potřeba předem zjistit, nejsme-li na lněné semínko alergičtí. V takovém případě bychom se bohužel měli používání tohoto zázračného oleje vyhnout. Užíváme-li lněný olej vnitřně, měli bychom zvýšit příjem tekutin. Olej se užívá při jídle, čímž se zvýší jeho vstřebatelnost. Užívat jej lze po lžičce dvakrát denně, či jej využít v kuchyni, například do salátové zálivky.

Článek Lněný olej a jeho přínosy lidskému organismu byl publikován 15. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...