Tibetská houba do mléka, zázrak z dalekého Kavkazu

Tagy:  kefír, tibetská houba, kavkaz, mléko, kefírová kultura

Sponzorované odkazy:

Tibetská houba do mléka, zázrak z dalekého Kavkazu

Tibetská houba a její využívání má již velice dlouhou tradici. Její původ můžeme vypátrat v Kavkazských horách, drobnější varieta pochází z Tibetu, podle kterého také dostala příznačné pojmenování. V době před několika tisíci lety začala sloužit tamním obyvatelům k uchovávání mléka, které by se jinak zkazilo a tím znehodnotilo. Dnes takových postupů již není třeba a tibetská houba je využívána pouze pro své blahodárné účinky.

Tibetskou houbou k blahodárnému kefíru

Dnes se proslulá tibetská houba používá zejména k přípravě mléčného nápoje, kefíru, prospěšného svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Tibetská houba představuje kefírovou kulturu, která prakticky přes noc dokáže proměnit sklenici mléka ve zdravý osvěžující koktejl. Díky tomuto šikovnému prostředku tak můžeme zcela zapomenout na nakupování lahviček a krabic v supermarketech. Samotný čistý kefír si můžeme připravit přesně podle chuti a dopřávat si jej tak často, jak jen budeme chtít.

K čemu je kefír dobrý?

Kefír představuje téměř zázračný lektvar, jehož pravidelným pitím si pomůžeme od nejednoho problému. Kefírová kultura má bělavou barvu a gelovou konzistenci, z mléka vstřebává laktózu a proto je kefír vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí na laktózu. Kefír vlastně vzniká kvašením a v trávicím traktu působí fantastickými účinky. Dokáže si poradit s přemnoženými bakteriemi či kvasinkami a výrazně posílí imunitní systém, což oceníme především začátkem zimy, kdy se o nás pokouší celá řada onemocnění. Mimo jiné dokáže kefír odkyselit organismus a zabraňuje hnilobným procesům ve střevech. Dříve se obyvatelé Kavkazu díky pravidelné hojné konzumaci kefíru dožívali dokonce extrémně vysokého věku.

Tibetská houba, autor: Mr.lexTibetská houba, autor: Mr.lex

Jak si vyrobit kefír doma

Domácí výroba kefíru je neskutečně snadná. Nejsložitějším krokem v ní bude pravděpodobně sehnání samotné kultury, tibetské houby. Tu nalezneme ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či jednoduše přes internet. Postup je velmi snadný, do sklenice umístíme polévkovou lžíci kultury a zalijeme mlékem, je jedno zda kozím, či kravským. Poměr tuku je rovněž na nás. Sklenici necháme stát den, během procesu se doporučuje obsah sklenice občas promíchat. Máme-li vyšší pokojovou teplotu či jsme do sklenice dali větší poměr houby, bude kefír hotový dřív. Pak jednoduše scedíme a kefírovou kulturu můžeme zvesela použít znova. Nápoj pak můžeme dle své chutě osladit, či do něj přidat čerstvé ovoce.

Článek Tibetská houba do mléka, zázrak z dalekého Kavkazu byl publikován 7. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (97).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...