Tibetská houba do mléka, zázrak z dalekého Kavkazu
Sponzorované odkazy:
Tibetská houba a její využívání má již velice dlouhou tradici. Její původ můžeme vypátrat v Kavkazských horách, drobnější varieta pochází z Tibetu, podle kterého také dostala příznačné pojmenování. V době před několika tisíci lety začala sloužit tamním obyvatelům k uchovávání mléka, které by se jinak zkazilo a tím znehodnotilo. Dnes takových postupů již není třeba a tibetská houba je využívána pouze pro své blahodárné účinky.
Tibetskou houbou k blahodárnému kefíru
Dnes se proslulá tibetská houba používá zejména k přípravě mléčného nápoje, kefíru, prospěšného svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Tibetská houba představuje kefírovou kulturu, která prakticky přes noc dokáže proměnit sklenici mléka ve zdravý osvěžující koktejl. Díky tomuto šikovnému prostředku tak můžeme zcela zapomenout na nakupování lahviček a krabic v supermarketech. Samotný čistý kefír si můžeme připravit přesně podle chuti a dopřávat si jej tak často, jak jen budeme chtít.
K čemu je kefír dobrý?
Kefír představuje téměř zázračný lektvar, jehož pravidelným pitím si pomůžeme od nejednoho problému. Kefírová kultura má bělavou barvu a gelovou konzistenci, z mléka vstřebává laktózu a proto je kefír vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí na laktózu. Kefír vlastně vzniká kvašením a v trávicím traktu působí fantastickými účinky. Dokáže si poradit s přemnoženými bakteriemi či kvasinkami a výrazně posílí imunitní systém, což oceníme především začátkem zimy, kdy se o nás pokouší celá řada onemocnění. Mimo jiné dokáže kefír odkyselit organismus a zabraňuje hnilobným procesům ve střevech. Dříve se obyvatelé Kavkazu díky pravidelné hojné konzumaci kefíru dožívali dokonce extrémně vysokého věku.
Jak si vyrobit kefír doma
Domácí výroba kefíru je neskutečně snadná. Nejsložitějším krokem v ní bude pravděpodobně sehnání samotné kultury, tibetské houby. Tu nalezneme ve specializovaných obchodech se zdravou výživou či jednoduše přes internet. Postup je velmi snadný, do sklenice umístíme polévkovou lžíci kultury a zalijeme mlékem, je jedno zda kozím, či kravským. Poměr tuku je rovněž na nás. Sklenici necháme stát den, během procesu se doporučuje obsah sklenice občas promíchat. Máme-li vyšší pokojovou teplotu či jsme do sklenice dali větší poměr houby, bude kefír hotový dřív. Pak jednoduše scedíme a kefírovou kulturu můžeme zvesela použít znova. Nápoj pak můžeme dle své chutě osladit, či do něj přidat čerstvé ovoce.
Článek Tibetská houba do mléka, zázrak z dalekého Kavkazu byl publikován 7. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (97).
Podobné články
- Hlíva ústřičná, zázračná houba 21.10.2010 00.00
- Medicinální houby – přírodní pomoc s mnoha obtížemi 28.10.2017 16.15
- Medicinální houby, jak pomáhají lidskému organismu 26.09.2015 00.00
- EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních 12.10.2020 07.00
- Kvasinková infekce u dětí 19.01.2022 09.00
Top 10
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Posílení imunitního systému u dětí
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Proč se na jaře snadněji hubne?
Tagy
dieta kašel potraviny cvičení zdraví strava IZIP zuby hubnutí
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.