Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Zázračná sója
Sponzorované odkazy:
Sója je luštěnina, která je především na asijském kontinentu hojně konzumována. Připravit se z ní dá neuvěřitelné množství chutných pokrmů. Sója někdy bývá nazývána zázračnou potravinou, a to ona skutečně je.
Sója se pěstuje v tropech, subtropech, ale i v teplých oblastech mírného pásu. Ve vhodných podmínkách produkují rostlinky sóji boby, ve kterých se nachází několik semen. Nejvíce sóji se produkuje v USA. Čím dál častěji se však setkáváme s geneticky modifikovanou sójou, která však musí být na obalu výrobku vždy uvedena. Dávejte tedy pozor co kupujete, a nezapomeňte si pečlivě pročíst složení výrobku. Mezi nejznámější sójové produkty patří tofu, sójové mléko, sójové maso a sójová omáčka. Sója se hojně využívá v potravinářském průmyslu či jako krmivo pro dobytek. Mimo to je také využíváno v kosmetice, k výrobě biopaliv či mýdel a plastů.
Sója je velmi bohatá na rostlinnou bílkovinu, sacharidy a vlákninu. Obsahuje antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím. Sója snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před ucpáváním cév a nemocemi srdce. Izoflavony a saponiny obsažené v sóje jsou prevencí před rakovinou a kardiovaskulárním potížím. Sója obsahuje vitamíny skupiny B, napomáhající lepší funkci nervového systému, a vitamín E, který pomáhá ke krásnější pokožce a silnějším, zdravějším vlasům. Konzumací sóji se bráníme předčasnému stárnutí a také bojujeme proti cukrovce. V sóje je zastoupeno též hojné množství stopových prvků, jako je draslík, hořčík, mangan, vápník a zinek.
Tofu je potravina, která se vyrábí ze sójového mléka. Původně pochází z Číny, ale brzy se rozšířilo do Japonska a následně do celého světa. Dnes je velmi oblíbené obzvláště u vegetariánů, a není vůbec složité ho sehnat. Tofu můžeme sehnat buď jako měkké tofu (které připomíná pudink), a lze jej použít do rozličných sladkých i slaných pokrmů, nebo coby tvrdé tofu.
Sójové maso je velmi oblíbené u vegetariánů a veganů. Sójové maso je vlastně dehydratovaný sójový protein, a koupit jej můžeme v pytlíku, připravený kdykoliv k použití. Sójové maso je velmi často používáno jako náhrada skutečného masa a má podobnou chuť i strukturu. Sójové maso stačí povařit a ochutit a připravit lze z něj vykouzlit ohromné množství různých chutných pokrmů. Sójový protein nahrazuje živočišné bílkoviny a má jak své velké příznivce, tak i nezdolné odpůrce.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.