Zázračná sója
Sponzorované odkazy:
Sója je luštěnina, která je především na asijském kontinentu hojně konzumována. Připravit se z ní dá neuvěřitelné množství chutných pokrmů. Sója někdy bývá nazývána zázračnou potravinou, a to ona skutečně je.
O sóje
Sója se pěstuje v tropech, subtropech, ale i v teplých oblastech mírného pásu. Ve vhodných podmínkách produkují rostlinky sóji boby, ve kterých se nachází několik semen. Nejvíce sóji se produkuje v USA. Čím dál častěji se však setkáváme s geneticky modifikovanou sójou, která však musí být na obalu výrobku vždy uvedena. Dávejte tedy pozor co kupujete, a nezapomeňte si pečlivě pročíst složení výrobku. Mezi nejznámější sójové produkty patří tofu, sójové mléko, sójové maso a sójová omáčka. Sója se hojně využívá v potravinářském průmyslu či jako krmivo pro dobytek. Mimo to je také využíváno v kosmetice, k výrobě biopaliv či mýdel a plastů.
Síla skrytá v sójovém bobu
Sója je velmi bohatá na rostlinnou bílkovinu, sacharidy a vlákninu. Obsahuje antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím. Sója snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před ucpáváním cév a nemocemi srdce. Izoflavony a saponiny obsažené v sóje jsou prevencí před rakovinou a kardiovaskulárním potížím. Sója obsahuje vitamíny skupiny B, napomáhající lepší funkci nervového systému, a vitamín E, který pomáhá ke krásnější pokožce a silnějším, zdravějším vlasům. Konzumací sóji se bráníme předčasnému stárnutí a také bojujeme proti cukrovce. V sóje je zastoupeno též hojné množství stopových prvků, jako je draslík, hořčík, mangan, vápník a zinek.
Sójové tofu
Tofu je potravina, která se vyrábí ze sójového mléka. Původně pochází z Číny, ale brzy se rozšířilo do Japonska a následně do celého světa. Dnes je velmi oblíbené obzvláště u vegetariánů, a není vůbec složité ho sehnat. Tofu můžeme sehnat buď jako měkké tofu (které připomíná pudink), a lze jej použít do rozličných sladkých i slaných pokrmů, nebo coby tvrdé tofu.
Sójové maso
Sójové maso je velmi oblíbené u vegetariánů a veganů. Sójové maso je vlastně dehydratovaný sójový protein, a koupit jej můžeme v pytlíku, připravený kdykoliv k použití. Sójové maso je velmi často používáno jako náhrada skutečného masa a má podobnou chuť i strukturu. Sójové maso stačí povařit a ochutit a připravit lze z něj vykouzlit ohromné množství různých chutných pokrmů. Sójový protein nahrazuje živočišné bílkoviny a má jak své velké příznivce, tak i nezdolné odpůrce.
Článek Zázračná sója byl publikován 29. listopadu 2009 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje 20.12.2010 00.00
- Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví 16.04.2011 00.00
- Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku 16.11.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.