Zázračná sója
Sponzorované odkazy:
![Zázračná sója Zázračná sója](/assets/clanky/2009-11/clanek00911/title_clanek00911.jpg)
Sója je luštěnina, která je především na asijském kontinentu hojně konzumována. Připravit se z ní dá neuvěřitelné množství chutných pokrmů. Sója někdy bývá nazývána zázračnou potravinou, a to ona skutečně je.
O sóje
Sója se pěstuje v tropech, subtropech, ale i v teplých oblastech mírného pásu. Ve vhodných podmínkách produkují rostlinky sóji boby, ve kterých se nachází několik semen. Nejvíce sóji se produkuje v USA. Čím dál častěji se však setkáváme s geneticky modifikovanou sójou, která však musí být na obalu výrobku vždy uvedena. Dávejte tedy pozor co kupujete, a nezapomeňte si pečlivě pročíst složení výrobku. Mezi nejznámější sójové produkty patří tofu, sójové mléko, sójové maso a sójová omáčka. Sója se hojně využívá v potravinářském průmyslu či jako krmivo pro dobytek. Mimo to je také využíváno v kosmetice, k výrobě biopaliv či mýdel a plastů.
Síla skrytá v sójovém bobu
Sója je velmi bohatá na rostlinnou bílkovinu, sacharidy a vlákninu. Obsahuje antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím. Sója snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před ucpáváním cév a nemocemi srdce. Izoflavony a saponiny obsažené v sóje jsou prevencí před rakovinou a kardiovaskulárním potížím. Sója obsahuje vitamíny skupiny B, napomáhající lepší funkci nervového systému, a vitamín E, který pomáhá ke krásnější pokožce a silnějším, zdravějším vlasům. Konzumací sóji se bráníme předčasnému stárnutí a také bojujeme proti cukrovce. V sóje je zastoupeno též hojné množství stopových prvků, jako je draslík, hořčík, mangan, vápník a zinek.
Sójové tofu
Tofu je potravina, která se vyrábí ze sójového mléka. Původně pochází z Číny, ale brzy se rozšířilo do Japonska a následně do celého světa. Dnes je velmi oblíbené obzvláště u vegetariánů, a není vůbec složité ho sehnat. Tofu můžeme sehnat buď jako měkké tofu (které připomíná pudink), a lze jej použít do rozličných sladkých i slaných pokrmů, nebo coby tvrdé tofu.
![Zdravá náhrada sýra, autor: yomi955](/assets/clanky/2009-11/clanek00911/upload/photo/yomi955.jpg)
Sójové maso
Sójové maso je velmi oblíbené u vegetariánů a veganů. Sójové maso je vlastně dehydratovaný sójový protein, a koupit jej můžeme v pytlíku, připravený kdykoliv k použití. Sójové maso je velmi často používáno jako náhrada skutečného masa a má podobnou chuť i strukturu. Sójové maso stačí povařit a ochutit a připravit lze z něj vykouzlit ohromné množství různých chutných pokrmů. Sójový protein nahrazuje živočišné bílkoviny a má jak své velké příznivce, tak i nezdolné odpůrce.
Článek Zázračná sója byl publikován 29. listopadu 2009 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje 20.12.2010 00.00
- Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví 16.04.2011 00.00
- Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku 16.11.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
Top 10
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
- Proč vyzkoušet masáž lávovými kameny?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Proč se na jaře snadněji hubne?
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Alergie na chlad
- Smoothie jako náhrada hlavního jídla? Proč ne!
- Kyselina hyaluronová a retinol – jak si spolu rozumí?
Tagy
dieta kašel potraviny cvičení zdraví strava IZIP zuby hubnutí
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.