Periorální dermatitida – co s ní?

Tagy:  vyrážka, dermatolog, papulky, pupínky, jarish

Sponzorované odkazy:

Periorální dermatitida – co s ní?

Periorální dermatitida je onemocnění, o kterém pravděpodobně nevíme, dokud se s ním nesetkáme. Kdo jím netrpěl jen těžko pochopí, jak nepříjemné může být. Samotný výraz slova periorální znamená kolem úst a dermatitida neboli onemocnění kůže dává dohromady jasný obrázek o tom, jak se tato choroba projevuje.

Jak periorální dermatitidu odhalíme?


Základem je především správně diagnostikovat a rozpoznat, že se jedná právě o toto onemocnění. Projevit se u nás může takřka kdykoli a trpí jím zejména mladé ženy. Tato nemoc se projevuje drobnými pupínky doprovázenými zarudnutím pokožky v oblasti okolo úst (vyhýbá se rtům), u závažnějších případů i kolem očí. Tyto pupínky, papulky, mnohdy i svědí či pálí. Periorální dermatitida se neprojevuje nikde jinde na obličeji ani na těle. S jejím odhalením nám pomůže dermatolog, kterého se vždy vyplatí navštívit při problémech s pletí. Na druhou stranu je zbytečné dělat unáhlené závěry, objeví-li se nám v obličeji dva pupínky, periorální dermatitida je pro své zjevné příznaky nezaměnitelná.

Průběh léčby a její úskalí

Jelikož původ onemocnění není odborníkům zcela znám, bude následovat celá široká škála omezení, která nás budou provázet, dokud se projevy nezmírní. Periorální dermatitida se může projevit téměř kdykoli a bez jasných příčin a stejně rychle také zmizet. Na druhou stranu ji můžeme bezúspěšně léčit roky. Je však mnoho věcí, které můžeme dělat jinak, či lépe. Náš kožní lékař nás seznámí s opatřeními, která bude nutné dodržovat. V prvé řadě to bude chránit obličej před obyčejnou vodou, tu vůbec neaplikovat, dávat pozor při mytí vlasů, zkrátka zamezit kontaktu s vodou. Dále nepoužívat zubní pastu, či ji vyměnit za pastu bez obsahu fluoridu. Především přestat používat veškeré kosmetické přípravky. K tomu dostaneme také předepsanou mastičku, kterou na postižená místa budeme aplikovat.

K dalším radám patří především vyhnout se bazénům, zvýšené námaze, stresu, kořeněným jídlům. Obličej oplachovat vodou Jarish, která je k dostání v lékárnách bez předpisu. Samozřejmostí je také vysadit kortikoidy, které se na obličej nemají vůbec aplikovat.

Pryč s dermatitidou

Periorální dermatitida nás může obtěžovat jen pár dní, ale také mnoho let. Je proto velmi důležité dávat pozor na to, co její projevy zlepšuje a naopak zhoršuje a najít si tak ideální léčbu. Navíc má toto onemocnění sklony k recidivám, což jistě nikoho, kdo jím prošel, nepotěší.

Článek Periorální dermatitida – co s ní? byl publikován 29. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...