Zdravá rýže – hnědá, divoká a Basmati

Tagy:  rýže, bílkoviny, obiloviny, přílohy, dieta, dietní, vitamín B, Basmati

Sponzorované odkazy:

Zdravá rýže – hnědá, divoká a Basmati

Rýže má sice svoji domovinu daleko za mořem, v našich jídelníčcích se však pěkně zabydlela. Ve své přírodní podobě je velmi zdravá, bílá „klasika“ však již tolik ne. Úprava, a to zejména loupání a broušení, odstraní z rýže to neprospěšnější. Zkusme tedy zařadit nové druhy rýže a získat tak hodnotnější surovinu.

K čemu je rýže dobrá

Rýže je na východě hlavní složkou potravy. Pro mnohé je lepší alternativou pšenice, která se stala základem stravy ve velké části Evropy a Ameriky. Výhodou je, že rýže neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro celiaky. Zrnka jsou důležitým zdrojem bílkovin, různých druhů sacharidů. Méně opracovaná zrna obsahují vitamíny a minerály.

Rýže má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. V prvé řadě má dobrý vliv na hladinu krevního cukru. Prospěšná je také vláknina. Rýže je všeobecně dobrá pro úpravu trávicích pochodů v těle. Navíc pomáhá při detoxikaci organismu, odvodňuje.

Kombinování druhů rýže

U rýže je nejlepší kombinovat či střídat více druhů. Všechny varianty mají totiž své pro a proti a jednostrannost příliš neprospívá. Směsi si můžeme namíchat podle chuti nebo koupit již hotové, kterou jsou běžně na pultech.

Hnědá rýže

Hnědá rýže je taková rýže, u které byla jednotlivá zrnka pouze zbavena svrchní slupky. Neprošla tedy žádnými procesy omílání či máčení. Díky tomu se také vaří podstatně déle, musíme počítat až se 40 minutami.

Chuť hnědé rýže je ovlivněna přítomností vrchních vrstev, chutná proto lehce po oříšcích. Také její konzistence je nezvyklá, je poněkud pevnější. Díky tomu všemu však dodává organismu hodně prospěšné vlákniny.

Hnědá rýže však nemůže tvořit hlavní část stravy. Obsahuje látky, které mohou blokovat střebávání železa či vápníku.

Divoká rýže

Divoká rýže je rýží jen naoko. Nejedná se přímo o rýži, nýbrž o rostlinku, jejíž zrnka jsou rýži podobná. Má původ v USA a Kanadě, kde roste v oblasti jezer.

Úprava této rýže také trvá déle, její chuť je však odměnou. Oblíbená je také pro svůj vysoký obsah vitamínů skupiny B, draslík, samozřejmostí je vláknina.

Směs Basmati a divoké, autor: Katrin MorenzSměs Basmati a divoké, autor: Katrin Morenz

Rýže Basmati

Rýže Basmati by mohla být královnou mezi rýžemi. Jedná se o zvláštní odrůdu, která se pěstuje pouze na úpatí Himalájí.

Nejen ve své domovině je vyzdvihovaná jednak díky svým nutričním hodnotám, tak také díky lahodné chuti a vůni, opět připomínající oříšky. Oproti jiným druhům rýže se také může pyšnit nižším glykemickým indexem.

Článek Zdravá rýže – hnědá, divoká a Basmati byl publikován 17. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...