5 tipů na nejlepší zdroj sacharidů pro sportovní jedince

Tagy:  strava, zdraví, rýže, těstoviny, pufované chlebíky, žitný chléb, čočka

Sponzorované odkazy:

5 tipů na nejlepší zdroj sacharidů pro sportovní jedince

Každý jídelníček by měl být vyvážený a obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky. Všechny tři složky jsou pro zdravé tělo neodmyslitelné a všichni by je měly zakomponovat do svého stravování během každého jídla. Mnozí se obávají sacharidů a často je omezují anebo nevědí, v jaké formě je konzumovat. sacharidy jsou však pro tělo primárním zdrojem energie a jsou nepostradatelné. Jak ale do těla dostat dostatečný přísun sacharidů, pakliže sportujete, aniž byste se vrhali na nezdravé jídlo plné uhlohydrátů a cukrů? Těchto 5 potravin vás dokonale zasytí a pro zdravé stravování a sport jsou ideální volbou.

Rýže

Především ti, co neustále drží nejrůznější diety, se rýži vyhýbají širokým obloukem, ale právě rýže je geniálním zdrojem kvalitních sacharidů, které by se měly stát běžnou součástí vašeho života. Rýže vás zasytí a přitom nebudete mít za chvíli opět hlad. A kdy si rýži dopřávat? Ideálně k obědu, kdy ji doplníte o kvalitní bílkovinu jako je maso, tofu nebo luštěniny. Rýži si také můžete dát ve sladké podobě k snídani nebo po náročném tréninku.

Celozrnné těstoviny

Další skvělou volbou jsou celozrnné těstoviny. Klasické těstoviny jsou z jednoduché bílé mouky, po které můžete mít velmi brzy zase hlad. Celozrnná mouka vás však zasytí, a to také díky vláknině, kterou obsahuje. K celozrnným těstovinám k obědu si dejte například rajčatovou omáčku nebo tuňáka.

Autor: Meal Makeover MomsAutor: Meal Makeover Moms

Žitný chléb

Ve zdravém jídelníčku by nemělo chybět ani pečivo. Možná jste nabyli dojmu, že právě mouka tělo zahlcuje a nadýmá, ale není tomu tak. Místo klasických bílých rohlíků sáhněte po kvalitním žitném chlebu, jež zasytí a díky vláknině opravdu na celé dopoledne. Vychutnejte si žitné pečivo k snídani anebo k večeři, kde samozřejmě nesmí chybět také kvalitní bílkovina v podobě šunky nebo ryby či luštěninové pomazánky.

Čočka

Luštěniny ve zdravém jídelníčku nesmí chybět a měli byste je konzumovat několikrát týdně. Čočka je skvělou zásobárnou nejenom zdravých a skvěle stravitelných sacharidů, ale také bílkovin. Čočkový salát nebo třeba čočka na kyselo s vejcem a okurkou je ideálním jídlem pro běžný oběd nebo i večeři.

Pufované chlebíčky

Pufované výrobky jsou plné sacharidů, proto s jejich konzumací musíte šetřit, přesto jsou vydatné a v jídelníčku se mohou objevovat. Obzvláště, pokud pravidelně sportujete. Pufované chlebíky jsou skvělou volbou například jako dopolední svačina. Namažte je kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo arašídovým máslem. Výborná a zdravá svačina je na světě.

Autor: Jessica SpenglerAutor: Jessica Spengler

Článek 5 tipů na nejlepší zdroj sacharidů pro sportovní jedince byl publikován 25. dubna 2017 v 17.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...