Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví > Bezlepková dieta nemusí být jednotvárná
Sponzorované odkazy:
Představa o bezlepkové dietě je mezi lidmi různá a málokdo má skutečně jasno, co ano a co ne. Dokonce někteří lékaři řadí určité potraviny špatně a škodí tak pacientům. Jak tedy vypadá správně držená bezlepková dieta? A komu je určena?
Bezlepková dieta je způsob stravování, který naprosto vynechává potraviny s obsahem lepku. Důvody k tomu mohou být celkem tři. Nejzásadnější je to samozřejmě pro osoby s celiakií – nedodržování diety může vést k nenapravitelným škodám na jejich těle. V podobné situaci jsou i alergici na lepek – ti mívají široké spektrum projevů alergie, ovšem pokud dietu nedodržují poctivě, nevymstí se jim to trvale. A do třetice bezlepková dieta může být řešením pro řadu dalších osob. Přibývá totiž lidí, kteří mají s lepkem prostě problémy. Každému i zdravému jedinci jenom prospěje, sníží-li příjem potravin sestávajících hlavně z pšeničné mouky.
Zákaz platí „pouze“ na pšenici, ječmen a žito. Bohužel, vzhledem k vylepšování receptur a snižování nákladů používají potravináři mouku a výtažky z těchto obilovin ve spoustě dalších výrobků. Je proto důležité číst etikety důkladně a nenechat se napálit třeba u paštiky či výrobku, který je tradičně vyráběn z úplně jiné mouky.
Lepek je unikátní složka, i tak lze však vařit a péct bez něj. Stačí vyměnit klasickou mouku za mouku kukuřičnou, rýžovou, jáhelnou nebo třeba pohankovou, výběr je široký. Mouku si také můžeme namlít sami doma z toho, co nám bude chutnat. Způsobem pokus omyl a díky zkušenostem ostatních se naučíme připravovat pokrmy s mnohem větší výživovou hodnotou.
Asijské národy konzumují minimálně zakázané obiloviny. Přednost dávají hlavně rýži a také sóje. Těstoviny však vyrábějí i z dalších mouk, jako třeba z bramborové. Jako základ bezlepkové kuchyně tak slouží na výbornou. Vše samozřejmě doplňuje zelenina a libové maso, různé omáčky jsou taktéž bezlepkové.
Osoby držící bezlepkovou dietu by se měly poohlédnout po strojku na domácí těstoviny. Mohou si tak udělat těstoviny vlastní a takové, jaké jim budou chutnat i hodit se ke konkrétnímu pokrmu.
U bezlepkové diety rozhodně není důvod zoufat. Ano, je třeba číst etikety a některé tradiční výrobky si odpustit. Často je to však cesta ke kvalitnějšímu stravování. Omezení pečiva, zejména bílého, je rozhodně krokem kupředu. Místo něho si můžeme dopřát zeleninu, která je velmi přínosná či pečivo z kvalitnější mouky, třeba ze sójové. Svačiny dříve spočívající v sušenkách budu sestávat z ovoce, jogurtů s probiotiky či oříšků. Celkově pak jde o to zkoušet nové věci, naučit se hrát si s nimi.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.