Tlusté střevo – starejte se o něj pečlivě

Tagy:  střevo, tlusté střevo, vylučování, trávicí systém, imunita, průdušky, únava

Sponzorované odkazy:

Tlusté střevo – starejte se o něj pečlivě

Denně slýcháme o problémech s tlustým střevem a o tom, že nás národ trpí jeho chorobami. Řekl nám ale někdo, co tlusté střevo je, jak funguje a jak se o něj správně starat?

Střevo, součást trávicí soustavy

Tlusté střevo je nedílnou součástí trávicí soustavy. Ta začíná ústy a končí řitním otvorem. V poslední části trávicí soustavy najdeme právě tlusté střevo. Je napojeno na střevo tenké a přechází v konečník. Právě v oblasti setkání s tenkým střevem se nachází výběžek zvaný jako slepé střevo. Hlavní částí tlustého střeva je tračník. I přesto, že se nalézá téměř na konci, zbývá na něj ještě spousta práce. Vstřebává se v něm voda, soli a vitamíny. Také se zde tráví řada látek, jako třeba stravitelná vláknina, díky přítomnosti střevní mikroflóry. Funkcí střeva je tedy také zásobování organismu důležitými látkami. Jen tak pro zajímavost ho obývá asi 400 až pěst set různých druhů bakterií.

Osídlení tlustého střeva

Pro život člověka je nesmírně důležité správné osídlení tlustého střeva. Přítomnost mikroogranismů zaručuje jeho správné fungování. Osídlení střeva se v průběhu času mění, ubývá bifidogenních kultur a přibývá laktobacilů.

Na mikrofloru tlustého střeva mají vliv jednak genetické dispozice, především ale způsob stravování. Velkým zásahem je pak konzumace antibiotik, které mikrofloru ničí.

Mikroflora zajišťuje správné fungování střeva, tedy rozkládání, syntézu a vstřebávání látek. To zajišťuje zásobování potřebnými látkami. Velký vliv to má na imunitní systém člověka. Ne nadarmo se říká, že imunitní systém sídlí ve střevě.

Chceme-li něco udělat pro naše střevo, měli bychom upravit jídelníček. Pestrá strava zahrnující probiotika i prebiotika udělá zázraky. Probiotika jsou potraviny obsahující ty správné bakterie, prebiotika pak zajišťují optimální podmínky pro tyto bakterie.

Jak se starat o tlusté střevo

Péče o tlusté střevo není nijak složitá, zahrnuje několik kroků. Základem je vyvážená strava a správná podpora formou příjmu prebiotik a probiotik.

Pod prebiotiky si můžeme představit hlavně vlákninu. Ta vytváří jednak ideální podmínky pro život bakterií, také zajišťuje správný průchod potravy traktem. Příjem vlákniny zajistíme prostřednictvím celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny. Probiotika pak dodají prospěšné bakterie. Nejsnadnější cestou k probiotikům jsou zakysané mléčné produkty. Zde platí, že se musí jednat o tzv. živé kultury a čím čerstvější výrobek je, tím více jich obsahuje.

Článek Tlusté střevo – starejte se o něj pečlivě byl publikován 22. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...