Chřest – využijme v kuchyni jeho příznivých účinků

Tagy:  zelenina, chřest, libido, vitamíny B, krvetvorba, asparagus

Sponzorované odkazy:

Chřest – využijme v kuchyni jeho příznivých účinků

Chřest, jemná křehká zeleninka, kterou známe hlavně díky její často vysoké ceně. Proč ale neodhalit, co se za ní skrývá? Možná pak budeme mít chuť i do jejího pěstování.

O chřestu

Za luxus vydávaná zelenina, na které si pochutnávají labužníci na celém světě, není nic jiného než obyčejný asparágus. Zná ho každý, minimálně u řezaných květin ho někdy viděl. Často se setkáme také s označením špargl, slovem pocházejícím z němčiny.

Rostlina zvaná asparágus je vytrvalou bylinou, popínavou či nepopínavou, typické jsou pro ni oddenky, případně hlízy. Lístky jsou poměrně nenápadné, velmi drobné, fotosyntéza probíhá především na stoncích rostliny.

Odhaduje se, že je na světě až 300 různých druhů asparágu. Některé z nich jsou pěstovány za účelem konzumace, mnoho jich však roste planě v přírodě. Klasicky roste na jihu Evropy, v Asii a Africe, narazit však na něj můžeme i u nás či na severu Evropy.

Chřest ze zahrady i louky

V mnoha zemích si na chřest opravdu potrpí a na jaře vyrážejí do přírody, aby si tento zázrak sami natrhali. Sbírají se oddenky dlouhé asi deset centimetrů a více. Takto lze nasbírat čerstvý nebělený šťavnatý chřest.

Chřest lze také pěstovat na zahradě, kde nad ním máme větší kontrolu a rovněž si můžeme vypěstovat jeho bělenou variantu. Pěstování není nijak složité, stačí si obstarat informace a kousek půdy.

Varianty chřestu

Chřest se prodává v mnoha podobách. Obecně ho lze dělit na přírodní zelený a bělený chřest. Bělená varianta je křehčí, avšak méně zdravá. Zelený chřest je pro zdraví přínosnější a často působí svěžeji. Setkat se však můžeme třeba i s načervenalou či narůžovělou variací. V nabídce je také mnoho velikostí, každý chřest také může chutnat trochu jinak. Je na nás, co si vybereme, co nás více zaujme.

Autor: MuffetAutor: Muffet

Obsažené látky

Chřest obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jmenovat můžeme třeba vitamín C, E, vitamíny skupiny B, betakarotén, dále minerální látky, jako železo, zinek, fosfor, jód,

Přínosy chřestu

Každá zelenina je zdravá, ani chřest se nevymyká. Chřest tonizuje lidský organismus, tradičně prý i povzbuzuje libido. Má pozitivní vliv na srdce, stimuluje krvetvorbu, pomáhá udržovat ve formě cévní systém. Nejen díky vitamínům skupiny B má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Pomáhá tělu zbavovat se škodlivin. Dopomůže nám však i ke kráse, a to zejména ke kvalitnější pleti, vlasům i nehtům.

Článek Chřest – využijme v kuchyni jeho příznivých účinků byl publikován 1. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...