Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Vápník – jaké má účinky a kde ho najdeme?
Sponzorované odkazy:
Vápník je jedním ze základních biogenních prvků, najdeme ho tedy v tělech mnoha živých organismů. Co se týče konkrétně lidského těla, možná by nás překvapilo, jak moc důležitý je a kde všude hraje důležitou roli.
Vápník, latinsky calcium se řadí mezi kovy alkalických zemin. Je látkou, měkkou, lehkou, reaktivní. Vyskytuje se vždy ve sloučeninách. Najdeme ho ve velké míře v tělech živých organismů, je totiž jejich základním stavebním prvkem.
Vápník je zásadní složkou zubů a kostí. Co však již není tak dobře všeobecně známo, je jeho význam pro fungování svalů včetně srdcového svalu, srážení krve nebo třeba přenos nervových vzruchů. Vápník by zrovna tak měl pomoci k optimalizaci krevního tlaku. Vliv má také na správnou produkci hormonů a enzymů, mimo jiné tedy pomáhá i ke zdravému trávení.
Tělo nezbytně potřebuje vápník ke svému fungování. Pokud ho není v krvi přítomno dostatečné množství, tělo si odebírá potřebný vápník z kostí. Toto vysvětluje řídnutí kostí, které vede k jejich nedostatečné kvalitě.
Nadbytečný vápník se ukládá v kostech, kde tvoří jakousi rezervu. Větší příjem vápníku tak napomůže k vytvoření větších rezerv a případně menším škodám v okamžiku, kdy tělo z kostí vápník začne odebírat. Vápník se tak přijímá v rámci prevence, která má smysl už v prvních dekádách života. Organismus totiž na tvorbě kostí pracuje zejména do 35 let věku, je to tedy ideální čas na zajištění pevných a zdravých kostí.
Vápník je důležitý a přijímat by ho v dostatečném množství měl skutečně každý. Způsobů, jak ho do těla dostat, je mnoho. Obecně se lze spoléhat na dva různé zdroje – stravu a potravinové doplňky.
Vápník se nachází v mnoha potravinách. Klasicky jsou to mléčné výrobky, zde vybíráme zejména výrobky zakysané. Látky obsažené v takových výrobcích zvyšují vstřebatelnost vápníku. Najdeme ho také v mnoha druzích zeleniny, třeba v květáku, růžičkové kapustě či brokolici. V některých druzích se vyskytuje ve složitých sloučeninách a díky tomu je velmi špatně vstřebáván, typickým příkladem je třeba špenát. Obecně lze vápník z rostlinných zdrojů považovat za hůře vstřebatelný.
Minerály by měly být přijímány primárně v potravě, pokud však něčí přirozený příjem vápníku jeho potřebu nepokryje, sáhnout by měl po tabletkách. Zde je mnoho možností a vždy by se měla zvažovat vstřebatelnost konkrétní sloučeniny.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.