Vápník – jaké má účinky a kde ho najdeme?
Sponzorované odkazy:
Vápník je jedním ze základních biogenních prvků, najdeme ho tedy v tělech mnoha živých organismů. Co se týče konkrétně lidského těla, možná by nás překvapilo, jak moc důležitý je a kde všude hraje důležitou roli.
O vápníku
Vápník, latinsky calcium se řadí mezi kovy alkalických zemin. Je látkou, měkkou, lehkou, reaktivní. Vyskytuje se vždy ve sloučeninách. Najdeme ho ve velké míře v tělech živých organismů, je totiž jejich základním stavebním prvkem.
Základní úlohy vápníku v lidském těle
Vápník je zásadní složkou zubů a kostí. Co však již není tak dobře všeobecně známo, je jeho význam pro fungování svalů včetně srdcového svalu, srážení krve nebo třeba přenos nervových vzruchů. Vápník by zrovna tak měl pomoci k optimalizaci krevního tlaku. Vliv má také na správnou produkci hormonů a enzymů, mimo jiné tedy pomáhá i ke zdravému trávení.
Nakládání těla s vápníkem
Tělo nezbytně potřebuje vápník ke svému fungování. Pokud ho není v krvi přítomno dostatečné množství, tělo si odebírá potřebný vápník z kostí. Toto vysvětluje řídnutí kostí, které vede k jejich nedostatečné kvalitě.
Nadbytečný vápník se ukládá v kostech, kde tvoří jakousi rezervu. Větší příjem vápníku tak napomůže k vytvoření větších rezerv a případně menším škodám v okamžiku, kdy tělo z kostí vápník začne odebírat. Vápník se tak přijímá v rámci prevence, která má smysl už v prvních dekádách života. Organismus totiž na tvorbě kostí pracuje zejména do 35 let věku, je to tedy ideální čas na zajištění pevných a zdravých kostí.
Jak přijímat vápník?
Vápník je důležitý a přijímat by ho v dostatečném množství měl skutečně každý. Způsobů, jak ho do těla dostat, je mnoho. Obecně se lze spoléhat na dva různé zdroje – stravu a potravinové doplňky.
Vápník ve stravě
Vápník se nachází v mnoha potravinách. Klasicky jsou to mléčné výrobky, zde vybíráme zejména výrobky zakysané. Látky obsažené v takových výrobcích zvyšují vstřebatelnost vápníku. Najdeme ho také v mnoha druzích zeleniny, třeba v květáku, růžičkové kapustě či brokolici. V některých druzích se vyskytuje ve složitých sloučeninách a díky tomu je velmi špatně vstřebáván, typickým příkladem je třeba špenát. Obecně lze vápník z rostlinných zdrojů považovat za hůře vstřebatelný.
Vápník v tabletkách
Minerály by měly být přijímány primárně v potravě, pokud však něčí přirozený příjem vápníku jeho potřebu nepokryje, sáhnout by měl po tabletkách. Zde je mnoho možností a vždy by se měla zvažovat vstřebatelnost konkrétní sloučeniny.
Článek Vápník – jaké má účinky a kde ho najdeme? byl publikován 10. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- K početí zřejmě napomáhá i vápník 16.02.2013 17.00
- Mléčná dieta – skvělý pomocník při hubnutí nebo zabiják zdraví? 24.08.2011 00.00
- Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je? 22.09.2013 12.00
- Mléko, nebo náhražka? 19.03.2013 13.00
- Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku 16.11.2013 12.00
Top 10
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.