Antidepresiva – aneb jak na depresi?

Tagy:  Deprese, psychika, nemoc, porucha, příznaky, příčiny, léčba, prášky

Sponzorované odkazy:

Antidepresiva – aneb jak na depresi?

Deprese jsou úzkostné psychické stavy, které by si nikdo nepřál. Mnozí v vás se v určitých situacích cítí nebýt ve své kůži a tento stav snadno nazvou depresí, neboli laicky řečeno ,,depkou“. Deprese je však psychická porucha a nemoc, se kterou si mnohdy neporadí ani terapeut či psychiatr, v takových případech přicházejí na řadu léky, jenž mnohdy doslova zachrání život depresivním pacientům, říká se jím antidepresiva.

Co je vlastně deprese?

Deprese patří mezi poruchy nálady a jde o patologický smutek. Když člověk ztratí někoho blízkého, je smutek pochopitelný. U deprese ale pochopitelný důvod pro stísněnou náladu buď zcela chybí, nebo není tak silný, aby mohl útlum nálady sám o sobě vyvolat. Neléčená deprese trvá kolem půl roku a má tendenci se vracet. U těžších forem existuje velké nebezpečí sebevražedného jednání.

Deprese je charakteristická úzkostnými stavy, autor: domacilekarDeprese je charakteristická úzkostnými stavy, autor: domacilekar

Příznaky deprese

Mezi hlavní psychické příznaky patří smutek, plačtivost, snížené sebevědomí, pocit beznaděje a neschopnost radovat se. Typická je váhavost, nerozhodnost a neustálé omílání určitých myšlenek a přemítání o možnostech, aniž by to mělo nějaký výsledek.

Příčiny deprese

Na pozadí deprese bývá většinou nevyváženost chemického prostředí v mozku. Pak stačí dlouhodobý stres, nahromaděné problémy nebo nějaké silné trauma a propukne deprese.

Antidepresiva obvykle pomohou i na těžší formu deprese, autor: domacilekarAntidepresiva obvykle pomohou i na těžší formu deprese, autor: domacilekar

Antidepresiva

Naprostá většina depresivních poruch je zvládnutelná ambulantně, dotyčný tedy dochází k lékaři, který dohlíží na vývoj jeho příznaků a rozhoduje o léčbě. Těžké formy deprese, u nichž hrozí velké riziko sebevraždy, se pak léčí v rámci hospitalizace, jejichž základem je léčba antidepresivy. Dnes jsou k dispozici desítky preparátů, jejichž efektivita je velmi slušná a vedlejší účinky minimální. Závislost na lécích při správném užívání prakticky nehrozí.
Antidepresivum je psychiatrický lék užívaný ke zmírnění symptomů klinické deprese. Nejčastěji předepisovanými typy antidepresiv jsou tzv. SSRI, neboli selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Tyto druhy léků ovlivňují funkci neuronů v centrální nervové soustavě. Antidepresiva se obvykle užívají nejen na depresi, ale i pro léčbu jiných psychiatrických poruch, jako jsou poruchy spánku, obsedantně kompulzivní porucha, poruchy příjmu potravy a podobně.

Článek Antidepresiva – aneb jak na depresi? byl publikován 24. ledna 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...