Bolesti krční páteře – zbavte se těžkostí pomocí cviků

Tagy:  Bolesti krční páteře, bolesti hlavy, záda, léčba, cviky

Sponzorované odkazy:

Bolesti krční páteře – zbavte se těžkostí pomocí cviků

Bolesti zad a krční páteře jsou především u lidí pokročilejšího věku a těch, kteří žijí špatným životním stylem takřka samozřejmostí, avšak proč byste vlivem věku měli trpět? Raději se zaměřte na to, jak se této nepříjemné součásti života zbavit.

Asi vás nepřekvapí, že bolest hlavy od krční páteře souvisí se současným životním stylem. Kdysi naši předci museli chodit vzpřímeně, aby mohli pozorovat při lovu krajinu. My nyní provádíme pravý opak – neustále se skláníme nad monitorem počítače, hrbíme se v křesle u televize, sedíme v práci za kancelářským stolem. A nemáme čas na naši páteř myslet a udržovat ji ve správné poloze. Při sedavém zaměstnání je krční páteř zatěžována nevhodným posedem nad pracovním stolem. Neměli bychom ale zapomínat na to, že krční páteř je namáhána i při fyzicky těžké práci nebo sportu. Jednostranné zatížení jí v tomto případě také nepřidá a nemůžeme se proto divit, že nás bolí hlava.

Bolesti krční páteře mají základ ve špatném životním stylu, autor: doctorczBolesti krční páteře mají základ ve špatném životním stylu, autor: doctorcz

Už se vám možná stalo, že jste se ráno probudili, bolela vás hlava a bylo vám celkově nevolno? S největší pravděpodobností za to může špatná poloha krční páteře ve spánku. Investujte do kvalitní matrace a polštáře. Dobré je naučit se i správně ležet a nenamáhat krční páteř ve spánku. Na krční páteř působí negativně také špatné držení těla při chůzi. Svoji roli zde sehrávají návyky z dětství. Rodiče by proto měli již od útlého věku dbát na to, aby jejich děti chodily rovně a nehrbily se. Příčinou hrbení se a stahování hlavy mezi ramena může být také podvědomí strach a úzkost.

Cvičte krční páteř

Od bolestí krční páteře lze v celku snadno odprostit pomocí speciálních cviků. Nejdříve je nutné svaly na krku pořádně prohřát. Nejlepším a nejsnadnějším způsobem na prohřívání je teplá sprcha nebo také koupel, kdy se svalstvo pěkně prokrví a prohřeje. Účinná je také sportovní aktivita jako aerobic nebo třeba zumba. Dobré prokrvení krčního svalstva také poskytuje solárium.

Na bolesti krční páteře pomůžou jednoduché cviky, autor: vseozdraviNa bolesti krční páteře pomůžou jednoduché cviky, autor: vseozdravi

Po prohřátí se můžete usadit na tvrdou podložku a začít s protahování krčního svalstva. Jedním z nejúčinnějších cviků jsou úklony hlavy do stran, hlavu nakláníte na jednu stranu a při tom byste měli cítit, jak se vám na druhé straně napíná svalstvo. Pak provádíte opět úklon na druhou stranu. Tyto úklony je dobré provádět alespoň 10×. Poté se zaměřte na sérii cviků dopředu a dozadu. Sedíte stále na podložce a soustředíte se na svou bradu, kterou se snažíte vysunout dopředu a pak ji skloníte dolů. Tento cvik několikrát opakujte. Poté se snažíte hlavu vysunout dozadu a držíte několik vteřin.

Článek Bolesti krční páteře – zbavte se těžkostí pomocí cviků byl publikován 2. února 2012 v 19.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...