Výhřez meziobratlové ploténky

Sponzorované odkazy:

Výhřez meziobratlové ploténky

Meziobratlové ploténky hrají klíčovou roli zejména v dolní části zad. Slouží totiž jako „tlumiče“ nárazů, poskytují podporu horní části těla, a umožňují rozsah pohybu ve všech směrech. Problém nastane, když dojde k takzvanému výhřezu, či bulgingu meziobratlové ploténky.

PloténkyPloténky

Výhřez meziobratlové ploténky je velmi bolestivý, dojde k vyhřeznutí obsahu ploténku do prostoru, mnohdy tlačí na nervová spojení, či utlačují páteřní kanál. Dojde ke zhoršení mobility, každodenní povinnosti se stanou bolestivou záležitostí a vám nezbývá, než navštívit odborníka, který vám pomůže s cvičením, či doporučí operaci. Bolest se neomezuje pouze na oblast zad, či bederní páteře, ale může vystřelovat do dolní končetiny. Výhřez meziobratlové ploténky postihuje nejčastěji lidi ve věku 35 až 50 let. Díky sedavému způsobu života a nedostatku pohybu se dolní hranice neustále snižuje.

Základní je správná diagnostika

Pokud trpíte opravdu velkými bolestmi, nenechte se odbýt a vyžadujte vyšetření – magnetickou rezonanci, na které je výhřez nejlépe vidět, popřípadě EMG vyšetření, které prokáže, že je utiskován nerv ve vaší dolní (horní) končetině.

Jak se stane, že ploténka vyhřezne

V důsledku stárnutí a opotřebení plotének, ztrácejí svou pružnost a houbovitost. Postupem času ploténky zplošťují, jsou tvrdší a tak neposkytují dokonalé tlumení nárazů. Degenarace plotének je možná prokázat na podrobném vyšetření. Když je na páteř vyvíjen tlak nebo provedeme nezvyklý pohyb, může se vnější prstenec disku vyhřeznout, prasknout nebo se dokonce roztrhat. Pokud k tomu dojde v dolní části zad (bederní páteř), může výčnělek disku tlačit na blízký kořen míšního nervu. Nebo může zánětlivý materiál z vnitřku vyhřezlé ploténky neustále dráždit nerv. Výsledkem jsou vystřelující bolesti do hýždí a dolních končetin (radikulopatie).

Ne vždy výhřezu ploténky předchází degenerativní onemocnění. Často disk vyhřezne, pokud neobvykle upadneme, či neseme opravdu těžká břemena. Sama degenerace plotének není příliš progresivní, ale pokud víte, že máte oslabené ploténky, jež jste zatěžovali vrcholovým sportem, zvedáním nadměrné zátěže, či obezitou, měli byste se mít na pozoru. Navštivte fyzioterapeuta, který vám ukáže cviky, jež zpevní zádové a břišní svaly, aby vaše páteř měla maximální podporu. Navíc vás může zacvičit a vysvětlit, jak držet záda v optimální poloze v rámci každodenních povinností.

Zatímco vyhřezlá ploténka může být extrémně bolestivá, existuje spousta lidí, které po dvou měsících už záda nebolí. To záleží na šíři vašeho páteřního kanálu, jakým směrem ploténka vyhřezla a i to, zda utiskuje nějaký nerv. Tělo začne napadat vyhřezlou ploténku, snižuje množství zánětlivých proteinů v blízkosti výhřezu. Také vyhřezlou část hůře zásobuje tekutinami, vyhřezlý kousek časem seschne a díky tomu může přestat utlačovat nerv vedoucí do nohy.

Existují nejrůznější druhy cvičení, které tvrdí, že alespoň o trochu poposunou ploténku zpět na své místo. Takové cvičení byste měli provádět pod dohledem fyzioterapeuta, který má k dispozici snímek vašeho výhřezu. Nikdy necvičte podle videí z internetu. Pokud máte výhřez jiným směrem, může vám naopak takové cvičení potíže zhoršit.

Léčba

Konvenční léčba se soustřeďuje na protizánětlivé léky, léky na bolesti a mnohdy i na antidepresiva. Velmi často jsou bolesti páteře dlouhodobého charakteru a stres a úzkost bolesti zhoršují. Mohou vám být podány nejrůznější obstřiky a kapačky obsahující léky, které povolí svalové napětí. Menší výhřezy velmi dobře reagují na akupunkturu, či masáže. Trpíte-li díky vyhřezlé ploténce únikem moči, stolice, problémy s erekcí, či opravdu dlouhodobými bolestmi, jež nereagují na cvičení, ani léky na tlumení bolesti, bývá bohužel nutné provést neurochirurgickou operaci, která vyhřezlou ploténku odstraní.

Neurochirurg vám vysvětlí, jaké jsou vaše vyhlídky, mnohdy zjizvená tkáň po operaci tlačí na nerv nadále, může dojít i na syndrom kaudy, či ploténka velmi brzy po operaci vyhřezne znovu. Proto je nutné před operací zpevnit stabilizační systém páteře – a pokud je to jen trochu možné maximálně snížit svou hmotnost. Opakované operační zákroky v oblasti páteře celou situaci jen zhoršují.

Článek Výhřez meziobratlové ploténky byl publikován 16. června 2021 v 09.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...